Kisa kisa ... Konya maci

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Alpay Dedeoglu

Kisa kisa ... Konya maci

Post by Alpay Dedeoglu »

Uzun zaman sonra maca gittim. Bizim ufakligi Sami Yen yikilmadan
goturmek istedim. Her gun yeni yapilan stadin onunden gecerken
''Bitirin artik, calisin, biz babamla cimbomun macina gelecegiz.''
Maca gidecegiz deyince ''Yapmislar stadi dimi baba '' dedi. :-))
Neyse 3,5 yasinda cocuga gene anlattik dilimiz dondugunce eski stad yeni stad meselesini.

Ogle gibi bileti almak icin Sami Yendeki giselere gittim. Bileti sorarken 2-3 tane karaborsaci gisenin dibinde giseci cocugu konusturmuyor. O kadar dibindeler yani. Zaten onunda konusmaya niyeti yok. Numarali yokmus, gittik karaborsacidan 150 kagit verip numarali aldik, bedava verilen davetiye biletinden , buyuk bir ihtimalle sponsorlarin. Bedelsiz yaziyor, parayla satiliyor. Mehmet sizin sponsor biletleri degildir insallah.

Bir sure maca gitmeyince giris cikis rezillikleri temizlenmis zannediyorsun,
ama ayni pis herifler, yuzlerce karaborsaci, yankesici, it kopuk orada.Giris cikis gene rezalet.Stadin icinde sigara hala iciliyor, acik havada mac seyrediyorsun, butun kiyafetlerine icmis gibi sigara siniyor. Guzelim yeni stadi yapacagiz, ama bu reziller icin degermi bilmiyorum.

Cocugu maca yarim saat icin soktum, annesi disarida bekledi, bu kisacik surede Lig TV'de 5 dakikalik röportaj bile yapti. Yayinladilarmi bilmiyorum.
Orasinin Cimbom Stadi oldugunu, sevdigi futbolcunun Arda oldugunu, yasinin elleriyle 3,5 oldugunu , ''A agbi niye buradan atliyor'' diyen, adinin Demir oldugunu soyleyen bir ufakligin roportajini gorurseniz , iste o'dur.
Futbolcu isimlerinde soyadini tekrarlayarak katildi, fakat yaramazlik yapmaya baslayip sandalyeleri ters cevirmeye ve bookletleri atmaya baslayinca disariya annesinin yanina postaladim, saat te 9 zaten, eve uyumaya yollandi. Dondugumde uyumamis, girer girmez eve , yattigi yerden bagirdi: ''Ne oldubaba?'', ''Yendik, oglum 4-1, kazandik''.
'Sen 4 tane gol mu attin baba?'' ''Yok golum bizimkiler atti, hadi sen uyu artik, yatma saatin gecmis''.

Galatasaray ilk 30 dakikada (Alpaslan Dikmen tezahurati dolayisiyla) kendi sahasinda gibi degildi ve oyuna agirlik cok iyi koyamadi. GS 30-75 arasi oynadi ve isi bitirdi. Zaten ondan sonra Konyada 4-1'e bagladi isi, aman fazla atmayin, rezil etmeyin, 4 yeter , bizde atak falan yapmiyoruz zaten dediler.

Bu satirlari yazarken hic yorum okumadim, bakalim ne kadar degisik dusunuyorum?

Macin oyunculari Baros, Ayhan, Hakan Balta,Lincolndur. Meira, Arda, Sanctis, Volkan gorevini yapanlardi.Baros iyi oyuncu. Sadece isini yapiyor, yipratiyor, forvetteki eziyete son verdi. Bazi forvet sirti donuk topu saklar, bu adam enteresan top ayaginda paralel dripling yaparak zaman kazandiriyor. Birde enteresan bir hizda sirti donuktan yuzu donuk pozisyona gecme becerisi var. Boyle giderse Turkiye liginde 25 gol civari rahat atar. Attirdigi goldeki faulu gozumun onnde olmasina ragmen ben goremedim. Ama ofsayt olmadigini gordum, cunku Lincolnle ayni hizadaydi, adamlar daha geride olsa bile. Daha once kalecinin ustunden asirdigi pozisyonda olmadigi halde faulu verdi hakem, o yuzden bunu vermedi. Yuzu yoktu bir onceki pozisyondan.

Ayhanin sirtinda cok yuk vardi. Mehmet Guven cok statik kaldi ve saskindi. Ben umutluydum oysaki ondan. Balta daha sonra bu eksikligi giderdi. Hem mucadele gucune hemde pas trafigine yardim etti. Volkanla solu kapadilar.

Skibbenin degisiklikleri dogruydu. Ben Baltayi stopere alip, Meirayi ortaya alir gibide bir kombinasyoda dusunmustum. Ama Balta solda , kewell ucta daha dogrusu idi. Baros sakatlanmamasi icin dogruydu, mazallah baska forvet yok. Kewellda yedeklerde sol ayakli adam oldugu icin dogruydu.

Takimda iki tane overlapping (ust uste cakisma problemi var). Bir tane Kewell-Arda, oburu Servet-Meira. Ilk once Kewell- Arda problematigine gelelim. 2'side sagi istemiyor, ikiside solda oynuyor. Yalniz Kewell sakatliginin psikolojik etkisinden ve profesyonellikten oturu ilk 60 dakika yok. Kendini sakliyor. Rakibn gucu kesilmeye basladiktan sonra gol donuk spektuler hareket yapiyor ve jenerige geciyor. Birde daha takim nedense cok benimsememis, birde dakikalarca yan pas olayindan baymis, bir an evvel dikine gitme istegi var. Bir tek Hasan Sas onu diagonal paslarla besliyor, takim icin onemini biliyor, bazende Lincoln. Bana gore Solda Arda baslamali, 65'te oyuna Arda yerine Kewell sokulup hem ondan verim alinmali, hemde Arda-Kewell-Baros-Lincoln yumusak kombinasyon guclendirilmeli. Boylece 2 adamada ekonomik sekilde , daha az sakatlanma ve yorulma riskiyle oynatilir.

2. cakisma Meira-Servet. Acele olarak 1 mac dahi olsa, eger Emre Gungor saglam olursa , Servet-Emre stoper Meira on libero , veya benim favorim Servet yedek, Meira-Emre Gungor kombinasyonu lazim. Geride atik, yatarak mudahale eden, hizli eleman yok. Su anki oyun formatinda en gerekli oyuncu Emre Gungor.

Dunku takima monte edilecek olanlar Emre Gungor, Baris, ve Ugur Ucar.
Gereken direnc boyle kazanilir. Nonda-Kewell-Arda- Lincoln-Barosun-Sas altilisinin en fazla 3u ayni anda sahada olmali.

Oyuna giren Alpaslani hic begenmedim. Hic oyun planina uymadi ve sahsi oynadi. Gecen mactaki ovguleri hazmedememis. Yaserde pek oyun planina uymadi.

Ozan dun macta olmani dilerdim. GS kullandigi bir kaleci atisinda bir baklavalar dizilisi yaptilar. Belliki calisiyorlar, ama tam oturmamis. Herkesin arasi 10-15 metre. Fotografini cekmek lazimdi yerlesimin. Birde tabii yenilen golde . Belliki Kornerden Havadann gelen top karsilamaya calismislar. Ama ogrenmeyipte ezberleyen ogrenci gibi sekilsel olarak, hamle olarakdegil. Adamlarin icinde yok savunma.

Bir Lost in Translation olayi var. Yabancilar hepsi Kaptan veya oyun kurucu . Yerlilerde ise yerel agalar Sas, Ayhan, ve Servet. Derhal mac icinde bir adam secilmeli ve o dinlenilmeli. Sanctis'i kimse takmiyor.

Dunku hakeme laf ediliyor ama mac boyunca en az 2 kirmizi kart gosterilmesi gerekiyordu. Fahrinin 2 defa falan atilmasi gerekiyordu. Sas'a arkadan faul, Lincolne faul, geciktirici hareketler, vs.. Tevekkili hem FB'den hem Bjk'den kovulmus.

Lincoln dun iyi oynadi. Ama cok tribunlere oynuyor, cokta rakiple dalasiyor. Bir de manasiz bir non-look pas saplantisi var. Herhalde markette alisveris yaparkende bir kasiyere bakip obur kasiyere parayi uzatiyor.

Genel olarak GS cok pas yapti, goze hitap etti. Bu futbolcular bu hos futbolla yeni stadin localarini ve kombinelerini sattirir. Ama cakisma, direnc ve uyum problemleri var. Bu cok yer, cok atar hali cok ciddi degil.
NO ADNANS, NO CRY !!
Ozan Ersoy

Re: Kisa kisa ... Konya maci

Post by Ozan Ersoy »

Alpay Dedeoglu wrote: Takimda iki tane overlapping (ust uste cakisma problemi var). Bir tane Kewell-Arda, oburu Servet-Meira. Ilk once Kewell- Arda problematigine gelelim. 2'side sagi istemiyor, ikiside solda oynuyor. Yalniz Kewell sakatliginin psikolojik etkisinden ve profesyonellikten oturu ilk 60 dakika yok. Kendini sakliyor. Rakibn gucu kesilmeye basladiktan sonra gol donuk spektuler hareket yapiyor ve jenerige geciyor. Birde daha takim nedense cok benimsememis, birde dakikalarca yan pas olayindan baymis, bir an evvel dikine gitme istegi var. Bir tek Hasan Sas onu diagonal paslarla besliyor, takim icin onemini biliyor, bazende Lincoln. Bana gore Solda Arda baslamali, 65'te oyuna Arda yerine Kewell sokulup hem ondan verim alinmali, hemde Arda-Kewell-Baros-Lincoln yumusak kombinasyon guclendirilmeli. Boylece 2 adamada ekonomik sekilde , daha az sakatlanma ve yorulma riskiyle oynatilir.
Arda dun macin basinda sag kanattan Baros'a milimetrik al da at seklinde bir top atti. Baros kalecinin ustunden asirdi, tamamlayamadi. Bir duran top organizasyonunda Baltanin kaleye giden hizli sutunu kafasiyla ters koseye yonlendirmek istedi, dusuncesi guzeldi top kalenin ustunden cikti. Ikinci yarida uzun sure paslasmanin sonunda Konya'nin uykuya dalmasini gorup, savunmanin arkasina Kewell'in kosu yoluna nefis bir pas atti. Kewell kaleciyi calimladi, tamamlayamadi. Macin sonlarina dogru sagdan 50-60 metre kostu sol beki calimladi, sifira indi, iceri nefis cikardi, Lincoln penalti noktasi uzerinde bombostu, koseye hizli vuramadi, top kalecinin ustune gitti.

Kotu oynayan Arda'nin atabilsek dun 3 asisti vardi. Sag kanatta gitti geldi, Hasan'a yardim etti. Sakatliktan cikmis adam. PAF'da Manisa'da uzun sure, sayisiz macta sag kanatta oynamis Arda'nin sag kanatta oynayamayacagini dusunmek bana mantiksiz geliyor.

Cok sikisilirsa ikinci yari bir ara oldugu gibi Kewell'i Baros'un yanina Arda'yi sol kanada alabilir, varsa bir sorun cozebilirsiniz. Ama "Ya Arda ya Kewell, ikisi bir anda olmuyor" bana gore yapay (artificial) sorun. Ikisi de oluyor, ikisi de olmali.
2. cakisma Meira-Servet. Acele olarak 1 mac dahi olsa, eger Emre Gungor saglam olursa , Servet-Emre stoper Meira on libero , veya benim favorim Servet yedek, Meira-Emre Gungor kombinasyonu lazim. Geride atik, yatarak mudahale eden, hizli eleman yok. Su anki oyun formatinda en gerekli oyuncu Emre Gungor.
Gecen gun Skibbe bir demecinde "Emre Gungor'un yoklugunda Servet ve Meira'nin ustune cok yuk bindi" demis. Bence Emre sakatliktan geri gelince Emre'yi takima katmaya calisacak. Ya Emre stopere gececek, Meira' orta sahaya gececek ki benim hosuma gider bu acikcasi, ya da Emre'yi sag bek oynatacak. Bana gore sakatlanana kadar Bukres macinda iyiydi Emre sag bekte. Ya da Servet - Meira ikilisinden artik kim yorulduysa onu dinlendirmek icin Emre'yi arada kullanacak. Herhangi birisini daimi kesip Emre'yi stoperde oynatacagini kesinlikle dusunmuyorum.
Ozan dun macta olmani dilerdim. GS kullandigi bir kaleci atisinda bir baklavalar dizilisi yaptilar. Belliki calisiyorlar, ama tam oturmamis. Herkesin arasi 10-15 metre.
Sen ne diyorsun, ben oradaydim sen gorememissin beni. Ekranin icine girecek gibiydim. Seneler gecti, yillardir bekliyorum rakibi paslasarak ezen, felegini sasirtan, hiziyla onlari firil firil donduren, bir oraya bir buraya kosturan, dillerini bes karis disariya cikartan, dalaklarini patlatan bir takim.

Burnum bu kokuyu aldi bir kere. ;) Agzim sulandi, istahim kabardi, gozum baska bir sey gormuyor. Acim ac... Kornerden yenen gol falan fasafiso.

Ozan Ersoy
Post Reply