Birkac gundur bu topigi takip ediyorum. Galatasaray forumunda olimpiyatlarin da gozlemlenmesi cok guzel, ben de birseyler eklemek istedim.
Ilki Phelps vs Bernard. Daha once koyulan Phelps ve Bernardin fotograflarina bakinca, Bernard insan azmani, Phelps ise daha normal bir tip gibi duruyor. Ancak istatistikler farkli biraz. Ayni boyda olmalarina ragmen (6'4"), Phelps 195 pound, Bernard ise 194 pound. Enteresan bir durum.
Ozan, yuzucunun agirliyla hidrodinamik surtunme kuvveti arasinda nasil bir baglanti var? HD surtunme kuvveti agirligin fonksiyonu degildir. Hiz, on yuzey alani suyun yogunlugu gibi seyler etkiler. Su optimum agirlik/kas oranlanlarini nasil bulabilecegimi soyleyebilir misin? Daha once duymamistim.Ozan Ersoy wrote: Demek istedigim Alain cok fazla agirlik calisiyor belli ki bu da yuzusunde gosteriyor kendini. Kollarinin Inanilmaz bir cekis gucu var. Ayaklari da digerlerinden fazla gucle vuruyor. Ama 200 metre yuz desen bu kadar etkili olmaz, 400 yuz desen catlar. Ayrica cok kas her zaman en iyisi de degil. Sonucta kas kemikten sonra en agir maddedir vucutta ve ne kadar cok varsa o kadar agirligin artar. Bu da surtunme artiyor demektir. Koldaki kasin 75 kiloyu suda cekmesi ayri, 80 kiloyu cekmesi ayri. O yuzden bu isin de bir uygun degeri (optimum) var.
Uzun sozun kisasi Hincalvari olmak istemiyorsaniz boyle resimden falan yorum yapmaya kalkmayin
Ozan Ersoy
Ucuncu olarak,
Daha once bir yerde okumustum ama su an referansi bulamadim. Amerikali yuzuculere gore cok daha az / hafif agirlik calismasina ragmen Popov’un surekli 50 ve 100m yi domine etmesini tekniginin ustunlugune bagliyordu. Konuyla alakali ancak espn den alinti asagidaki yaziyi bulabildim.
“His stroke was so powerful and efficient that he never appeared to be working as hard as his competitors -- yet he always beat them. In developing Phelps' stroke, Bowman studied Popov's technique.”
Bu arkadasin (Phelps'in kocu kendisi) dediklerine bakarsak yuzmede teknigin onemini fazla kucumsememek lazim.
Bu kisimda biraz celiski var bence. Bir anolojiyle Ronaldo yu iri yapili sprinter sporculara benzetmissin. Ayni postun bir onceki paragrafinda bahsettigin Essien orta saha oyuncusu olmasina ragmen Ronaldodan cok daha yapili (kasli) ve fizigi sprinter dedigin sporcu tipine cok daha yakin. Buna ragmen kondisyonunun Ronaldodan cok ustun oldugu su goturmez sanirim. Baska aklima gelen oyuncular Appiah, Frings gibi oyuncular eminim ornekler cogaltilabilir. Yani her orta saha oyuncusu da ufak tefek olacak diye birsey yok. Ote yandan “sprinter fizigi” ve Drogba surekli Chelsenin en cok kosan oyunculari arasinda. Herneyse, boyu 5-10 da olan 6-4 de olan 100 metre sampiyonlari gorduk.Ozan Ersoy wrote: Alain Bernard kisa mesafe yuzucusu. Butun kisa mesafe kosulan spor dallarinda sprinter denilen adamlar cigere, oksijeni randimanli kullanabilmeye degil kasin patlama yapan ani gucune bakarlar. Bu yuzden herkesden fazla agirlik calisirlar. Ne kadar cok kas o kadar cok patlama gucu. Ornegin bisikletcilerde sprinterle uzun mesafeciler arasinda buyuk kas farki vardir. Futbolda bile bu aslinda aciktir. Eski brezilyali Ronaldo gibi cabuk yorulan kisa ani kosularla gol arayan adamin vucuduyla bir orta saha oyuncusunun arasinda cok fark var. Ozan Ersoy
Son olarak da Torres icin soyledigin duzenli aile yasami Phelps icin pek gecerli degil sanirim. Alkollu arac kullanmaktan 18 ay probationda (tam turkce karsiligini bilmiyorum, sartli olara hapse girmeme gibi birsey sanirim) kalmis. O okul benim bu okul senin cocuklara alkolun kotuluklerini anlatmis Degisik bir arkadas.
Neyse simdilik bu kadar.
tekrar herkese selamlar