Haiti'deki deprem

Spor, kultur, muzik, sanat gibi konulara odaklanmis forum.

Moderator: Staff

Post Reply
Kenan Atak

Haiti'deki deprem

Post by Kenan Atak »

Biliyorsunuz 100-200 bin kisi arasi insan öldu. BM yetkilileri yasadiklari en buyuk felaket oldugunu dile getiriyor. Konum bu degil. Turk basini ve dolayisi ile turk halkinin olaya ilgisizligi. Butun dunya yardim icin seferber oldu. Dunya basinini izliyorum konu ile ilgili sayfalarca haber yapiyorlar, insanlik dayanismasi sergiliyorlar. Turk basini olayin basindan beri bir iki ufak haber yapiyor o da Haiti halkinin sözum ona barbarligi ile ilgili sirf tiklanmak icin yapilmis haberler. Yakilmis insan resmini haber yapip 'vukuat var abi' diyen bir yigin okumus murekkep yalamis gerizekali hasta herife haber tiklatmak icin. Ustelik depremi yasamis bir halkiz. Tabii ki bu ilgisizlik falan beni sasirtan birsey degil. Ama ondan sonra kalkip duduk gibi 'bizde insanlik var batida insanlik yok, batinin degerlerini örnek almayalim' diyen bir suru höduk ve buyuk devlet buyuklerimiz ortalikta frink atiyor. Su insanligimiz neymis bana biri anlatsin cok merak ediyorum cunku. Kimse $$$$erefisz basin baaa diye de laf etmesin, basin soyut bir kavram degil, murekkep yalamis sokaktaki insanin ufak bir modeli basin yani siz bizler (gerci bunu deflaraca dedigim halde bosuna söyluyorum). Sonra neden Avrupa bizi sevmiyor dunya bizi sevmiyor falan diyoruz. Turkiye'deki depremde o sevmediginiz dunya halklari gene yardimimiza kostu. Annem anlatiyor hic unutmam, 10 kusur sene evvelki depremde Bodrum'daymis. Deprem gecesi havuz basinda gencler eglenip cimbom fener (lagim renkli, vergi kacakcisi, devlet arazisine konup stad yapan ve bok kokan iki klup) laylomlom yapiyorlarmis. Yaslilar cok öfkelenmisler ama tatil köyunun muduriyetindeki insanlar 'birakin millet buraya tatile geliyor genclerimiz eglensin demisler. Cesme'de falan vur patlasin cal oynasinmis, TV kanallarinda millet buyuk sanatci Seda Sayan ve Gulbun Ergen ile gobek atiyormus ailecek TV basinda imisler. Bu rezaletler hala arsivlerde. Ha diyeceksiniz ki Tekel iscilerinin grevi bile haber olmuyor 100-200 bin telef olmus kimin seyinde. Neyse, dogaya akil almaz ihanet ettik ve insan degerleri artik Turkiye'de paspas olmus vaziyette. Birgun bu deprem gelip bizi de vuracak. Takdir-i ilahi diye olay yorumu yapan ve E-5 karayolunun helasinda kolonya tutarken görseniz sasirmayacaginiz kadar vasifisz ve cahil insanlarin en tepelerde yer aldigi bu ulke bir gun felaket bir bedel ödeyecek. O mutahitler disarda geziyor, dun TV'de gördum Turkiye'de perisan halde yasayan bizim depremzedeler buyuk devlet buyugu Arinc'la konusmak isterken coplanmislar. En son maden ocagi faciasinin bas aktöru bile serbest kaldi. Tam 10 kusur senede en ufak önlem alinmadi. Yenisi bir gun öyle bir vuracak ki o zaman acar insanlar avuclarini sevmedigi bati ve dunyadan yardim bekler.
“You have power over your mind - not outside events. Realize this, and you will find strength.”
― Marcus Aurelius, Meditations
Mehmet Marsan

Re: Haiti'deki deprem

Post by Mehmet Marsan »

Buyuklerimizin bir sozu vardir: E$$ek geldik, e$$ek gidecegiz.

Lubnan kurtarma ekipleri iki gundur calisiyor, bizimkilerden haber yok.
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Mehmet Marsan wrote:Buyuklerimizin bir sozu vardir: E$$ek geldik, e$$ek gidecegiz.

Lubnan kurtarma ekipleri iki gundur calisiyor, bizimkilerden haber yok.
Bizde de bir iki tip vardi. Kopekli ve ozel giysiler icinde boy boy resimleri vardu rn son Atina depreminde. Modasi gecti herhalde. Kopeklerde oldu belki.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Kerem Gulec

Post by Kerem Gulec »

Haiti nufusunun neredeyse tamami afrika kokenlilerden olusan, dunyanin en fakir ulkelerinden biri. O kadar fakirler ki topragi pisirip yemek yaparak karinlarini doyuranlar var ulkede (en iyi halleri boyle! Deprem sonrasi hallerini siz dusunun...).

Kurtarma calismalarina icin katkida bulunmak isteyenler asagidaki siteden yapabilir. Benzer sekilde Turk Kizilayi'ndan da katkida bulunulabilir. Bu arada Turk Kizilayi'nin web sitesine girerseniz Port au Prince deki calismalari gorebilirsiniz. Amerika'daki arkadaslar calistiklari is yeri veya okullar uzerinden de yardim yapabilirler (daha avantajli olabilir). Ornegin bazi sirketler, calisanlarinin yaptklari yardimlari esit miktarda arttirarak yolluyor bolgeye.

http://www.redcross.org/
Hasan Tezcan
Site Admin

Post by Hasan Tezcan »

Dun haberleri okudum. Orada olan bir turk ekibi, diger ekiplerin pes edip terk ettigi enkazin altindan 5 kisi cikarmis. Yöre halki onlara "yilmaz turkler" diye bir lakab takmislar. Yardim eli uzatan vatandaslarimiz, ekiplerimiz var...Komsu neticede komsu, mesafe kisa, lojistik saglamak kolay. Allah yardim eli uzatanlardan razi olsun. Allah yardimcilari olsun.

Allahtan Haiti halkina sabir diliyorum. En yakin hayir kurumuna gidip Haiti'ye para bagislamanizi istiyorum. 100 un 1 oraya gitse bile deger diye dusunuyorum.
Yaşadıklarımız ve bende yansıması, değerli sözler eşliğinde

Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşektir.
Alma garibin ahını; çıkar aheste aheste.
Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir sadece.
Kalbi ve sözü bir olmayan kimsenin, yüz dili bile olsa o yine dilsiz sayılır.
Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne de haya.
Post Reply