Mizikami aldim, blues'umu calacagim
Moderator: Staff
-
Mizikami aldim, blues'umu calacagim
Bugun kendime mizika aldim yaninda da blues kitabi. Yillardir yapmak istedigim seyi yapacagim. Millet dalga geciyor artik seni metro istasyonunda calarken göruruz diye. Mizikanin hem tasinmasi kolay hem calmasi zevkli, istedigin yere göturup calarsin, havaalani, plaj, ev...vesaire. Zaten cok geziyorum bana en iyi arkadas. Yillardir icimde ukte kalmisti. Spor yapmasam muzige verecektim zamaninda kendimi ama en sonunda oldu. Beni etkileyen ve kanima giren ruzgar sehrinin blues festivali oldu. Sehre de bayildim. Izlenimlerimi de yazacagim gerci aradan bir ay gecti ama. Blues kitabinda özellikle mizikada temellere cok zaman ayrilmasi gerektigini yaziyor. Hemen herseyde bu böyle zaten. Temeli almadan calmakla arpa boyu yol alamam bunu cok iyi biliyorum.
“You have power over your mind - not outside events. Realize this, and you will find strength.”
― Marcus Aurelius, Meditations
Re: Mizikami aldim, blues'umu calacagim
Harika. Benim de ne zamandır aklımda vardı aslında. Sen yazınca hatırladım bak şimdi, unutmuştum. Aynı şey benimde kafamdan geçti, millet ne der falan gibisinden. Camlar açık oluyor da bazen sokaktan duyuyorum, okul zamanı çocukların çaldığı mızıkaları. Elbette kalitesiz ve adi cinsten olanlar, çaldıkları melodiler de şüphe yok ki armoni bakımından bir şey ifade etmiyor ama ses gerçekten etkileyici. Çoğu insan duyunca bu ne ya gibisinden tepki verir bizim buralarda. Tünel'e gidip alacaktım, hatta internette şöyle bir sörf de yaptım, biraz bilgi edinmiştim, sonra öylece kaldı. Öğrendiğim en ilginç ve büyüleyici şey mızıkayı üflerken ve içe çekerken farklı notalardan farklı sesler elde edilebiliyormuş. Bunu bilmiyordum Lee Oskar diye bir müzisyen var. Güzel parçaları var, tavsiye ederim abi. Ayrıca kolay gelsin
-
Kaancim mizikanin adi da Lee Oskar zaten. Cok iyi kalite deniliyor. Ustelik ucuz da. Icim pirpir ediyor adeta. Eve bir de muhabbet kusu ya da papagan alacagim. Bunlar muzigi cok severler. Alacaksan kitabi ile al derim. Zaten tamamen blues sevenler icin mizika.
Söyle bir kitap da var linklerde
http://www.leeoskar.com/links.html
"Blue Barry Faust's "Beginner Blues Harmonica" instructional CD is very friendly, helpful and easy to use. Includes a 20 page booklet, 48 tracks, and 12 minutes of blues backup."
Bu da muzigi
http://www.leeoskar.com/rodjam.html
http://www.leeoskar.com/funkyblues.html
Söyle bir kitap da var linklerde
http://www.leeoskar.com/links.html
"Blue Barry Faust's "Beginner Blues Harmonica" instructional CD is very friendly, helpful and easy to use. Includes a 20 page booklet, 48 tracks, and 12 minutes of blues backup."
Bu da muzigi
http://www.leeoskar.com/rodjam.html
http://www.leeoskar.com/funkyblues.html
“You have power over your mind - not outside events. Realize this, and you will find strength.”
-
Keremcim harika bir sey yapmisin. Muzik dinlemekten de keyiflidir calmak Mizikayi tasimasi kolay, istedigin parcaya eslik et, anfi derdi yok. Benim bas gitar gibi degil yani. O sebepten ben de bir ara yan flute niyetlenmistim, ama olmadı...
Bu arada calmasi ciddi zor bir alet. Her delikte uflediginle cektiginde farkli nota cikiyor. Baya zorlamistim bir ara ama cok becerememistim. Sabir isi biraz galiba... Aman hemen pes etmeyesin...
Bir de Balarisi Ahmet diye harika bir muzisyenimiz var: http://www.kalan.com/scripts/album/disp ... sp?id=2494
Sultani yegah sirtoyu siddetle oneriyorum, bir onu hatirliyorum da eski TRT gunlerinde...
Osman
Edit: Verdigim linkte altta Murat Meric'in harika bir yazisi var BA ile ilgili...
Bu arada calmasi ciddi zor bir alet. Her delikte uflediginle cektiginde farkli nota cikiyor. Baya zorlamistim bir ara ama cok becerememistim. Sabir isi biraz galiba... Aman hemen pes etmeyesin...
Bir de Balarisi Ahmet diye harika bir muzisyenimiz var: http://www.kalan.com/scripts/album/disp ... sp?id=2494
Sultani yegah sirtoyu siddetle oneriyorum, bir onu hatirliyorum da eski TRT gunlerinde...
Osman
Edit: Verdigim linkte altta Murat Meric'in harika bir yazisi var BA ile ilgili...
-
Cok takdir ettim,basarilar dilerim,insallah bir gun dinleme sansi buluruz.Kerem Tezic wrote:Bugun kendime mizika aldim yaninda da blues kitabi. Yillardir yapmak istedigim seyi yapacagim. Millet dalga geciyor artik seni metro istasyonunda calarken göruruz diye. Mizikanin hem tasinmasi kolay hem calmasi zevkli, istedigin yere göturup calarsin, havaalani, plaj, ev...vesaire. Zaten cok geziyorum bana en iyi arkadas. Yillardir icimde ukte kalmisti. Spor yapmasam muzige verecektim zamaninda kendimi ama en sonunda oldu. Beni etkileyen ve kanima giren ruzgar sehrinin blues festivali oldu. Sehre de bayildim. Izlenimlerimi de yazacagim gerci aradan bir ay gecti ama. Blues kitabinda özellikle mizikada temellere cok zaman ayrilmasi gerektigini yaziyor. Hemen herseyde bu böyle zaten. Temeli almadan calmakla arpa boyu yol alamam bunu cok iyi biliyorum.
(Her ne kadar raki ile dinlenecek muzik olmadigini dusunsem de Blues'a Famous Grouse gider diye dusunuyorum )
Bu arada cevreye verdigin onem dolayisi ile sana su linki gonderiyorum.
Aldirabiliyorsan aldir yada ben bir tane alip sana ayirayim.Bir ara yollarim.
DERGIYE KONU OLAN EKIN ADI SU
TURKIYE SAKLI CENNETLER ATLASI
50 adet yeri tanitmislar.
http://www.kesfetmekicinbak.com/atlaslar/dergi/08738/
TRUST GALATASARAY
MGC
MGC
-
- Moderator
Sarap icerken calma da ne yaparsan yap Turkiyede. Mehmet Cirakla filan bulustun mu? O kerata da nerelerde bilmem. Surada bir iki ciziktirinde GS derdini unutalim.
Cengiz Akgun
"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
N. Tevfik 1940.
Kerem Hocam,
Ne çalarsan çal notaların matematiği aynı olduğundan önce piyano,org gibi bir çalgıda notaların sistematiğini öğrenmeye bak derim.
Örnek olarak ;
do-re-mi-fa-sol-la-si
c- d- e- f- g- a -b
7 temel sesten oluştuğu düşünülse de arada "diyez" tabir edilen notalar (piyanoda siyah tuşlar) da vardır,
c-d arasına c#,
d-e arasında d#,
e-f arasında diyez yoktur
f-g arasında f#,
g-a arasında g#,
a-b arasında a#,
b-c arasında da diyez bulunmaz.
diyezler,adını aldığı notanın 1 nota ilerisi olarak kabul edilir,aynı gösterim şekli bemol olarak da gösterilebilir, bu durudma c# = d bemol olur...
Bu konuyu kavradıktan sonra çalmaya başlamak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
Mızıkada veya sendeki mızıkada diyezler var mı bilmiyorum
Ne çalarsan çal notaların matematiği aynı olduğundan önce piyano,org gibi bir çalgıda notaların sistematiğini öğrenmeye bak derim.
Örnek olarak ;
do-re-mi-fa-sol-la-si
c- d- e- f- g- a -b
7 temel sesten oluştuğu düşünülse de arada "diyez" tabir edilen notalar (piyanoda siyah tuşlar) da vardır,
c-d arasına c#,
d-e arasında d#,
e-f arasında diyez yoktur
f-g arasında f#,
g-a arasında g#,
a-b arasında a#,
b-c arasında da diyez bulunmaz.
diyezler,adını aldığı notanın 1 nota ilerisi olarak kabul edilir,aynı gösterim şekli bemol olarak da gösterilebilir, bu durudma c# = d bemol olur...
Bu konuyu kavradıktan sonra çalmaya başlamak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
Mızıkada veya sendeki mızıkada diyezler var mı bilmiyorum
-
Arkadaslar cok sagolun hem linkler hem temenniler icin. Yahu Can'in dedikleri dogru aslinda piyano ile baslamak lazimdi. Aldigim kitapta piyanonun nota ve diyezlerine mizikamda karsilik gelen yerleri vermis. Bundan anladigim kadari ile var. Ama bu bilgi önemli idi gercekten. Burda muzikcilerin olmasi önemli hic olmazsa bazi seyleri tartisiriz zira ben sadece dinleyici idim bugune dek, böyle teknik konulara ilk defa girecegim. Yalniz iki hafta evvel Kopenhag'a bir konferansa gitmistik orda ABD'den bir caz ve blues meraklisi istatistikci ile tanistik. Bana söyledigi pek cok cazcinin hem matematik hem muzik derslerine girdigi idi. Bu cok ilginc geldi. Can'in söyledikleri ustune aklima geldi.
Mehmet Cirak hakikaten kayip. Kendisine mail de attim hic cevap cikmadi ki normalde cikar. Festival superdi ve dunyanin en buyuk Blues festivali. Bunu gezelim topiginde yazacagim biraz.
Mehmet Cirak hakikaten kayip. Kendisine mail de attim hic cevap cikmadi ki normalde cikar. Festival superdi ve dunyanin en buyuk Blues festivali. Bunu gezelim topiginde yazacagim biraz.
Birkaç faydalı bilgi daha vereyim sana,
3 ses bir araya gelince akor (chord) ortaya çıkar,bir şarkıda,bir ensturman solo partisyonu çalarken arkada piyano veya ritm gitar akorları çalar,üzerine ya başka bir ensturman solo çalar veya vokal gelir ki insan sesini de gayet ensturman olarak düşünebiliriz...
Bir de gamlar (scale) vardır,en basitinden şöyle anlatayım,arkada bir akor çalarken üzerine çalınacak melodinin hangi notaları içerebileceğini belirler bu gamlar...
Şarkının ana akoru A ise, sende A gamı üzerinden melodiler üretirsin.
Sana basit bir blues scale örneği :
A-C-D-E-G, mızıka da bir veya iki oktav olduğundan bu kadar yazdım, G'den sonra A'ya sıra gelir ve aynı notalar bir ince tondan tekrar eder.Tabii bunlar senin bir akor veya bir bas sesi üzerine gezebileceğin aralık,sırası pek önemli değil,ama kulak aşinalığı için ilk başta bu sırada git,sonra varyetelere bakarsın.Diyezler varsa bu diziye D# de eklenebilir biraz "pislik" katmak için =)
Şunlara oturup 1-2 saat çalışırsan ilk blues tınılarını elde edeceksin.Hayırlı olsun.
3 ses bir araya gelince akor (chord) ortaya çıkar,bir şarkıda,bir ensturman solo partisyonu çalarken arkada piyano veya ritm gitar akorları çalar,üzerine ya başka bir ensturman solo çalar veya vokal gelir ki insan sesini de gayet ensturman olarak düşünebiliriz...
Bir de gamlar (scale) vardır,en basitinden şöyle anlatayım,arkada bir akor çalarken üzerine çalınacak melodinin hangi notaları içerebileceğini belirler bu gamlar...
Şarkının ana akoru A ise, sende A gamı üzerinden melodiler üretirsin.
Sana basit bir blues scale örneği :
A-C-D-E-G, mızıka da bir veya iki oktav olduğundan bu kadar yazdım, G'den sonra A'ya sıra gelir ve aynı notalar bir ince tondan tekrar eder.Tabii bunlar senin bir akor veya bir bas sesi üzerine gezebileceğin aralık,sırası pek önemli değil,ama kulak aşinalığı için ilk başta bu sırada git,sonra varyetelere bakarsın.Diyezler varsa bu diziye D# de eklenebilir biraz "pislik" katmak için =)
Şunlara oturup 1-2 saat çalışırsan ilk blues tınılarını elde edeceksin.Hayırlı olsun.
-
Sevgili Can ve diger arkadaslarim,
ilk parcami hafiften calmaya basladim. Isveclilerin dogum gununde soyledikleri bir parcayi birisinin dogum gununde ufledim. En zorlandigim yer delikler arasinda cabuk agiz degistirmek. Tamamen zaman ile olacak sey. Ama bu kadar zevkli ve insana mutluluk veren bir ugras daha olamaz. Metroda, tatilde hemen her yerde caliyorum. Insanlarla arkadaslik da kurdurdu bu meret. Bana en buyuk dost. Isvec'de metroda kimse konusmaz ama ben calarken karsimdakiler falan tebessum ediyor. Turkiye'de de bir cal da dinleyelim falan diyenler oldu. Allahtan bir cal da oynayalim demediler
Isin teorik kismina cok zaman harcamak lazim. Ama muzigi farkli bir kulakla dinlemege basliyor insan caldikca.
ilk parcami hafiften calmaya basladim. Isveclilerin dogum gununde soyledikleri bir parcayi birisinin dogum gununde ufledim. En zorlandigim yer delikler arasinda cabuk agiz degistirmek. Tamamen zaman ile olacak sey. Ama bu kadar zevkli ve insana mutluluk veren bir ugras daha olamaz. Metroda, tatilde hemen her yerde caliyorum. Insanlarla arkadaslik da kurdurdu bu meret. Bana en buyuk dost. Isvec'de metroda kimse konusmaz ama ben calarken karsimdakiler falan tebessum ediyor. Turkiye'de de bir cal da dinleyelim falan diyenler oldu. Allahtan bir cal da oynayalim demediler
Isin teorik kismina cok zaman harcamak lazim. Ama muzigi farkli bir kulakla dinlemege basliyor insan caldikca.
Last edited by Kenan Atak on Fri Aug 28, 2009 5:21 pm, edited 1 time in total.
-
- Moderator
Sen de az matrak degilsin ha! Sabah sabah guldum. Ben senin yerinde olsam Isvecli'lerin dogum gunu parcasinin yaninda "hadi kizim yandan yandan" da ogrenirim. Gelecek sefer deme ihtimallerine hazirlikli olman gerek.Kerem Tezic wrote: ...
Turkiye'de de bir cal da dinleyelim falan diyenler oldu. Allahtan bir cal da oynayalim demediler
....
Cengiz Akgun
N. Tevfik 1940.
N. Tevfik 1940.
-
Youtube'a koyman lazim. Bak Turkiye'deki hayranlarin bekliyoruz. Harbiden iyi yapabildiysen bu isi yarindan tezi yok benim oglanlar kursa gidiyor mars mars !!Kerem Tezic wrote:Sevgili Can ve diger arkadaslarim,
Cok ciddi soyluyorum, Dailymotion yada youtube'a koy ilham kaynagi ol.
TRUST GALATASARAY
MGC
MGC
-
Mehmet cok sagol. Ancak herseyin bir zamani var. Bunu yapmam yillarca muzik yapanlara haksizlik. Daha cok yolumuz var katedecek. Bu arada elinizde imkan olursa Mizika'da blues'un onde giden isimlerinden Chicago'lu blues'cu Billy Boy Arnold'u dinlemenizi tavsiye ederim. Youtube'de Blue and Lonesome adli Blue Boy Arnold ve Tony McPhee'nin seslendirdikleri parcayi aradim ama bulamadim. Enfes bir parcadir. Alta kisa bir parcasini koyuyorum. Benim telefonun ringtone'u ayni zamanda. (Alltaki linkte 5. parca)
http://www.emusic.com/album/Billy-Boy-A ... 31382.html
http://www.emusic.com/album/Billy-Boy-A ... 31382.html
Kerem Hocam yeni melodilerin hayırlı olsun =)
İlk başlarda ensturmanı daha rahat tanımak için bildiğin veya popüler şarkıları çalma yöntemi işe yarar gibi görünse de ezbere dayalı olduğu için kendini ifade etme açısından bence zayıf ve robotik bir yöntemdir...
Zaman içinde daha önceki mesajımda bahsettiğim konulara (chord,scale vs) göz gezdirmen ensturmanınla daha sıcak bir ilişki kurmana vesile olcaktır.Zaman içinde notalara ve gamlara biraz aşina olunca,kendini ifade etmeye başlayacaksın ki bu durum Blue Boy Arnold ve Tony McPhee amcaların şarkılarını tıngırdamaktan çok daha hoşuna gidecektir diye tahmin ediyorum.
İlk başlarda ensturmanı daha rahat tanımak için bildiğin veya popüler şarkıları çalma yöntemi işe yarar gibi görünse de ezbere dayalı olduğu için kendini ifade etme açısından bence zayıf ve robotik bir yöntemdir...
Zaman içinde daha önceki mesajımda bahsettiğim konulara (chord,scale vs) göz gezdirmen ensturmanınla daha sıcak bir ilişki kurmana vesile olcaktır.Zaman içinde notalara ve gamlara biraz aşina olunca,kendini ifade etmeye başlayacaksın ki bu durum Blue Boy Arnold ve Tony McPhee amcaların şarkılarını tıngırdamaktan çok daha hoşuna gidecektir diye tahmin ediyorum.