Metin Oktay'in 17. Olum yil donum...

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Ozgur A. Boztepe

Metin Oktay'in 17. Olum yil donum...

Post by Ozgur A. Boztepe »

Tacsiz kral
Metin oktay
Tek aski idi Galatasaray

Senin gibi
Cimbomluyu
Unuturmu bu taraftar
Last edited by Ozgur A. Boztepe on Sat Sep 13, 2008 7:28 pm, edited 1 time in total.
Kar yagdi yaktigim ateslere
Icimdeki korku bir isyan
Beni anlaticak kadar, yanliz degil sokaklar
yorgun degil yagmurlar

Murat Cekem
Zoban Raftik

Post by Zoban Raftik »

Image
liberta per gli ultras
Ozan Kaya

Post by Ozan Kaya »

Futbolunu ve sporculugunu izleyebilmek cok buyuk zevk ve onur olurdu.
Nur icinde yatsin.
Burak Ayyildiz

Post by Burak Ayyildiz »

Inanilir gibi degil, tam 17 sene gecmis üzerinden. Yanilmiyorsam Cumayi cumartesiye baglayan gece bogaz köprüsü girisinde bir kazada kaybetmistik krali. ODTÜ de birinci ya da ikinci yilimdi, Pazar günü de Ankarada Gencler Birligi ile oynuyorduk. Erkenden maca gitmistim. Bizimkileri ilk defe siyah formayla görünce bir garip olustum.
Onu bu kadar özel yapan hem ekstra bir sporcu hem de ekstra bir insan olmasiydi. Huzur icinde yat Asil Adam...
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Burak Ayyildiz wrote:Inanilir gibi degil, tam 17 sene gecmis üzerinden. Yanilmiyorsam Cumayi cumartesiye baglayan gece bogaz köprüsü girisinde bir kazada kaybetmistik krali. ..
Buna bir kaza demek icin epey iyimser omak gerek. Sarhos olarak asiri hizla koprunun para alinan kasalarinin korumasina carpti. Ben de Turkiyede idim. Cok kisinin canini alabilirdi sabaha karsi olmasa idi. Olumu bu sekilde olmamali idi. Ama son zamanlarda bu icki isii cok artidigini soyledilerdi yakinlari. Degilse bugun baska bir sekilde anilacakti kral.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ufuk Sezekkaplan

Post by Ufuk Sezekkaplan »

Rahmetli babam gencliginde Damlacikspor'da Metin Oktay'la antremana cikmis (ikisi de 1936 dogumluydu). O sezon İzmirspor'a gitmis Metin Oktay. Babam onun Izmir'de oynadigi futbolu oyle bir anlatirdi ki. Tek vuruslari, sert sutlari, voleleri, olmadik acilardan attigi golleri. Ustelik sahaalr toprak veya komur tozu, defanslar kasap, toplar kuyruk yagii le yumusutulan dana derisi...

Sanirim futbolu zirvede birakmak ugruna cok erken jubile yapip bosluga dusurulmus (o yillarda yorumculuk, yazarlik, menejerlik gibi turev isler yoktu tabii). Jubileden sonra 1-2 tutmayan film denemeleri olmus (hatta fotoroman). Sonra da ciddi bir alkolizm.

Ben lisedeyken 1984-1985 olmasi lazim, Konak'ta Gol Pub diye bir birahane acmisti. Sanirim gecinmek icindi ve acikcasi ona yakismayan bir yerdi. Bakmayin simdi atip tutanlara, benim hissettigim bosluga dustugu yillarda elinden tutan, yonlendiren ve onu onurlandiran birileri yoktu.

Gencligimde 1-2 kere TRT'ye ciktigini biliyorum. Turk futbolunu bir donem domine etmis bu adam hakkinda ne ciddi bir kitap okudum ne de ciddi bir belgesel. Gollerinin bile dogru durust temizlenmis bir kaydi yoktur.

Allah rahmet eylesin. Ama bugun bircok yoneticinin onu anmasi bana palavra geliyor.

Babamdan duydugum kadariyla ayrica cok ama cok efendi bir insanmis. Nazik ve karincayi incitmiyen cinsinden....
Nezih Gunal

Post by Nezih Gunal »

Metin'in futbolunu seyretmek ve sonrada kendisi ile tanismaktan dolayi kendimi cok sansli hissediyorum. Antalya macindan once yapilan saygi durusunda tam bir sessizlik bence Turkiye de gorulmemis bir olay. Metin yanliz Galatasaraylilar tarafindan degil ,diger klup taraftarlari tarafindan da cok sevilen bir sporcu ve insandi. Nur icinde yatsin.
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Ufuk Sezekkaplan wrote: Sanirim futbolu zirvede birakmak ugruna cok erken jubile yapip bosluga dusurulmus (o yillarda yorumculuk, yazarlik, menejerlik gibi turev isler yoktu tabii). Jubileden sonra 1-2 tutmayan film denemeleri olmus (hatta fotoroman). Sonra da ciddi bir alkolizm.
....
Efendiligine kimse bir sey diyemez. Film kariyeri GS da oynarken cok onceden basladi. Jubilesini yaptiktan sonra cevirdigi filmi pek hatirlamiyorum. Sinemacilik baba mesligi oldugu icin icindeydik. Ama GS oynarken zirveye tirmandiginda birkac film cevirdi. O zamanlar futbolculara film cevirtmek br moda olmustu. Kaleci Varol'un da filmi filan vardir. "Senol Birol Gol" diye de bir film olmasi lazim eger korlenen hafizam beni yaniltmiyorsa. Siyah beyaz.

Simdi aklima adi gelmeyen (simdi geldi Sevim Emre) pek de meshur olmayan bir aktirise gonlunu kaptirip evi ve kendini dagitti Gunduz Kilic ona cok yardimci olmustir bu karanlik gunlerinde. Bugun olsa klupten filan kovarlardi oynayamiyor diye. Hatta bu durumunu konu olan filmi bile vardir. Iyi bir buhran gecirip futbol kariyeri hasar gordugu icin tekrar zirveye tirmandiginda GS Kaleperovic zamaninda Eskisehiri geride birakip Sampiyon oldugunda futbolu noktaladi. Bir kere oyundan atildigi cok seylenir. Bunun yaninda sari kart filan gordugu filan nadirdir. Zaten boyle seyler ek yoktu o futbol oynarken. Kafa vuruslari cok unlu idi. Alari delen sutu da Ondan sonra boyle kafa atabilen benim bildigim iki futbolcu geldi GS'ya. Biri Gokmen oburu de Hakan Sukur. Gokmen talebesi sayilabilir. Belki de ondan ogrendi. Hakan Sukur de Gokmen'den belki.

Futbolu biraktiktan iki sene sonra Brian Birch gelip GS 3 sene sampiyonlugu ambargo koydugunda oynayabilirdi belki. Gokmen oynadi.
Cengiz Akgun

N. Tevfik 1940.
Zoban Raftik

Post by Zoban Raftik »

Yanlis hatirlamiyorsam, Metin Oktay Halic Koprusu'nde islak zeminde kayarak direksiyon kontrolunu kaybetmis, bariyerlere carparak yaptigi kazada hayatini kaybetmisti. Alkollu oldugu soylenmisti, ki zaten cok icerdi rahmetli.
liberta per gli ultras
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Belki yarim saat ugrastim su bilgiyi bulabilmek icin Internet'de. Nedendir bilmiyorum Turkiyede insanlari ilah yapma duygusu cok kapsamli. Kimse gercek ile ilgilenmeyip isin duygusal yani ile ilgilenmis. Belki onlarca Metin Oktay biyografisi buldum. Cogu aramizdan elim bir kaza neticesi ile ayrildi demis. Kimisi trajik bir kaza sonucu demis. Insanin zamanina yazik. Ne kazasi yahu? Adam dupeduz intihar etti. Ha kopruden kendini asagi at ya da damarinda kan yerine alkol dolasirken kopru uzerinde 100 kusur km ile araba sur. Ne farki var? Neyse sonunda yine kendimden suphe etmege baslamistim. Ulan dogru durust bir halt hatirlayamaz oldun Bogaz koprsu dedin bilmem ne koprusu cikti diye. Hafizimda bu sefer bir hata yokmus. Iste Metin Oktay'in olum haberi.

13 Eylül 1991 [Metin Oktay öldü]
Galatasaraylı eski futbolcu ve gol kralı Metin Oktay, İstanbul'da geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi. Uzun yıllar Türk futboluna hizmet eden Oktay; özel otomobiliyle Boğaz Köprüsü'ndeki koruma bidonlarına çarptığı kazada, hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti.

Metin Oktay da bir adem ogluydu bir suru hatasi ve sevabiyla. Zamaninda futbol da Turkiye surunuyordu. Ne bir Maradona idi ne de bir Pele hakkinda bu kadar patirdi edilecek. O zamanlar icimizden cikanlarin en iyisiyden biri idi belki. Ama Dunya standardi icinde adi "en unluler" listesine bile girecek kapasitede filan degildi. Oyle olsa alirlar gotururlerdi zaten. Akrani olan Puskas'i Ispanyada RM de ilah diye tapiyorlardi o zaman. GS aski ile yandigi icin gitmezdi filan gibi sacma sapan seylerle de kendinizi kandirmayin oyle bir kac gogos'un hakkinda yazdigi kitaplara filan dayanarak. Karisini GS icin bosadi filan gibi sacmaliklari da okudum cunku olum haberini ararken. Karsini neden bosadigini ben cok iyi biliyorum.

Diyecegim odur ki bugun arada bir burun kivirtilan Hakan Sukur'u Dunyada bir bastan obur basa cok daha iyi tanirlar. Benim kusagimda Futbol ile yatmis kalkmis herhangi bir yabanciyi bulup sorsaniz yuzunuze bon bon bakar Metin Oktay nasildi ama dediginizde. Italya ya gidip Palermo mu neredeyse bir sene bile dayanamamis donmustur. Bunun yaninda onun hemen akrani sayilan biraz daha kucuk olan FB'li Can Bartu ve ondan bir kusak oncesinin adami BJK'li Sukru Gulesin senelerce orada oynayip cok daha unlu olmustlardi Italyada. Ayni bugunku Nihat Kahveci gibi. Metin ise Kahveci'yi ve bizim Tugay'in yaninda Belezoglu'nun seviyesine bile cikamadi idi bu konuda.

Amacim elbette Metin Oktay'i yere batirmak hor hakir gormek degil. Benim de cocuklugumda cok sevdigim efendi bir insandi. Zarari kendine olan zarari ozel hayatini bir turlu duzenine koyamamis olmasi ve bu yuzden de bir turlu potensiyelini tam anlami ile kullanamamis olmasi idi. GS verdigi kadar da GS da onun hatiri icin kahrin cekmistir. Bugunku seyirci ve basinin onunde olsaydi ne olurdu bilmem.

Gercek sudur ki hem boyle bugun bilmeyenler tarafindan sinyor diye alay edilen Can ile Sukru'yu 55'nin ustunde herhangi bir futbol sever Italyana sorsaniz size Sukru'nun kornerlerini ve Can'in kivrakligini anlatir. Metin Oktay'i sordugunuzda yuzunuze bos bos bakarlar. Elbette GS klubunun ovunecegi bir futolcu idi ama kendi capinda. Kallkip olmayan seylere inanip efsane yaratip nasil vefat ettgini filan kapatmaya calismak abes isle ugrasmak demektir. Kendisi bile buna gulup gecerdi belki.

Bir rahmeti esirgedi bunca laf etti diyecek olanlar da vardir. Farkindayim. Allah rahmet eylesin.
Cengiz Akgun

N. Tevfik 1940.
Zoban Raftik

Post by Zoban Raftik »

Cengiz Akgun wrote:Belki yarim saat ugrastim su bilgiyi bulabilmek icin Internet'de. Nedendir bilmiyorum Turkiyede insanlari ilah yapma duygusu cok kapsamli. Kimse gercek ile ilgilenmeyip isin duygusal yani ile ilgilenmis. Belki onlarca Metin Oktay biyografisi buldum. Cogu aramizdan elim bir kaza neticesi ile ayrildi demis. Kimisi trajik bir kaza sonucu demis. Insanin zamanina yazik. Ne kazasi yahu? Adam dupeduz intihar etti. Ha kopruden kendini asagi at ya da damarinda kan yerine alkol dolasirken kopru uzerinde 100 kusur km ile araba sur. Ne farki var? Neyse sonunda yine kendimden suphe etmege baslamistim. Ulan dogru durust bir halt hatirlayamaz oldun Bogaz koprsu dedin bilmem ne koprusu cikti diye. Hafizimda bu sefer bir hata yokmus. Iste Metin Oktay'in olum haberi
Aksam ben de bakindim, bulamayinca adam gibi detayli haber pes ettim :)
Tekrar rahmet M.Oktay icin.
liberta per gli ultras
Ozgur A. Boztepe

Post by Ozgur A. Boztepe »

Cengiz Akgun wrote:Belki yarim saat ugrastim su bilgiyi bulabilmek icin Internet'de. Nedendir bilmiyorum Turkiyede insanlari ilah yapma duygusu cok kapsamli. Kimse gercek ile ilgilenmeyip isin duygusal yani ile ilgilenmis. Belki onlarca Metin Oktay biyografisi buldum. Cogu aramizdan elim bir kaza neticesi ile ayrildi demis. Kimisi trajik bir kaza sonucu demis. Insanin zamanina yazik. Ne kazasi yahu? Adam dupeduz intihar etti. Ha kopruden kendini asagi at ya da damarinda kan yerine alkol dolasirken kopru uzerinde 100 kusur km ile araba sur. Ne farki var? Neyse sonunda yine kendimden suphe etmege baslamistim. Ulan dogru durust bir halt hatirlayamaz oldun Bogaz koprsu dedin bilmem ne koprusu cikti diye. Hafizimda bu sefer bir hata yokmus. Iste Metin Oktay'in olum haberi.

13 Eylül 1991 [Metin Oktay öldü]
Galatasaraylı eski futbolcu ve gol kralı Metin Oktay, İstanbul'da geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi. Uzun yıllar Türk futboluna hizmet eden Oktay; özel otomobiliyle Boğaz Köprüsü'ndeki koruma bidonlarına çarptığı kazada, hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti.

Metin Oktay da bir adem ogluydu bir suru hatasi ve sevabiyla. Zamaninda futbol da Turkiye surunuyordu. Ne bir Maradona idi ne de bir Pele hakkinda bu kadar patirdi edilecek. O zamanlar icimizden cikanlarin en iyisiyden biri idi belki. Ama Dunya standardi icinde adi "en unluler" listesine bile girecek kapasitede filan degildi. Oyle olsa alirlar gotururlerdi zaten. Akrani olan Puskas'i Ispanyada RM de ilah diye tapiyorlardi o zaman. GS aski ile yandigi icin gitmezdi filan gibi sacma sapan seylerle de kendinizi kandirmayin oyle bir kac gogos'un hakkinda yazdigi kitaplara filan dayanarak. Karisini GS icin bosadi filan gibi sacmaliklari da okudum cunku olum haberini ararken. Karsini neden bosadigini ben cok iyi biliyorum.

Diyecegim odur ki bugun arada bir burun kivirtilan Hakan Sukur'u Dunyada bir bastan obur basa cok daha iyi tanirlar. Benim kusagimda Futbol ile yatmis kalkmis herhangi bir yabanciyi bulup sorsaniz yuzunuze bon bon bakar Metin Oktay nasildi ama dediginizde. Italya ya gidip Palermo mu neredeyse bir sene bile dayanamamis donmustur. Bunun yaninda onun hemen akrani sayilan biraz daha kucuk olan FB'li Can Bartu ve ondan bir kusak oncesinin adami BJK'li Sukru Gulesin senelerce orada oynayip cok daha unlu olmustlardi Italyada. Ayni bugunku Nihat Kahveci gibi. Metin ise Kahveci'yi ve bizim Tugay'in yaninda Belezoglu'nun seviyesine bile cikamadi idi bu konuda.

Amacim elbette Metin Oktay'i yere batirmak hor hakir gormek degil. Benim de cocuklugumda cok sevdigim efendi bir insandi. Zarari kendine olan zarari ozel hayatini bir turlu duzenine koyamamis olmasi ve bu yuzden de bir turlu potensiyelini tam anlami ile kullanamamis olmasi idi. GS verdigi kadar da GS da onun hatiri icin kahrin cekmistir. Bugunku seyirci ve basinin onunde olsaydi ne olurdu bilmem.

Gercek sudur ki hem boyle bugun bilmeyenler tarafindan sinyor diye alay edilen Can ile Sukru'yu 55'nin ustunde herhangi bir futbol sever Italyana sorsaniz size Sukru'nun kornerlerini ve Can'in kivrakligini anlatir. Metin Oktay'i sordugunuzda yuzunuze bos bos bakarlar. Elbette GS klubunun ovunecegi bir futolcu idi ama kendi capinda. Kallkip olmayan seylere inanip efsane yaratip nasil vefat ettgini filan kapatmaya calismak abes isle ugrasmak demektir. Kendisi bile buna gulup gecerdi belki.

Bir rahmeti esirgedi bunca laf etti diyecek olanlar da vardir. Farkindayim. Allah rahmet eylesin.
Metin Oktay'i Metin Oktay yapan ne taninmis olmasi, nede Pele Maradona olmasi idi.

Metin Oktay baska bir adamdi. Galatasaray'in nedemek oldugunu cok iyi anlamis ve ozumsemis bir adamdi.

Metin Oktay'in yasadigi zaman ne Turk futbolunun altin cagi idi, neden Metin Oktay Can Bartu veya Sukru gibi takimindan ayri kalip baskta takimda oynayabilirdi.

Metin Oktay, sevgi idi, saygi idi anlayis idi. Gorgu idi, durus idi efendilik idi. Hem saha icinde buyuk adamdi hem saha disinda. Arada bir topa vuruyor olmasi sadece detaydir. Kaldiki cok cok iyi bir futbolcu idi ve ayrica Cengiz Bey'in "top tutmayi defansa yardimi ben napiyim santrfor dedigin adamin gol vurusu olucak" dedigi gol vurusunu Galatasarayda birakin Hakani Jardel'den bile daha iyi yapan bir adamdi.
Kar yagdi yaktigim ateslere
Icimdeki korku bir isyan
Beni anlaticak kadar, yanliz degil sokaklar
yorgun degil yagmurlar

Murat Cekem
Murat Gökcigdem
Staff Member

Post by Murat Gökcigdem »

Ozgur A. Boztepe wrote: Metin Oktay, sevgi idi, saygi idi anlayis idi. Gorgu idi, durus idi efendilik idi. Hem saha icinde buyuk adamdi hem saha disinda. Arada bir topa vuruyor olmasi sadece detaydir. Kaldiki cok cok iyi bir futbolcu idi ve ayrica Cengiz Bey'in "top tutmayi defansa yardimi ben napiyim santrfor dedigin adamin gol vurusu olucak" dedigi gol vurusunu Galatasarayda birakin Hakani Jardel'den bile daha iyi yapan bir adamdi.
Ne guzel ifade etmissin Ozgur.

Bu laflari bana rahmetli babam anlatirdi. Oglum Metin Oktay gibi ol sporun bir efendiligi bir kulturu de olmasi lazim der diye hep bana nasihat verirdi.
Post Reply