Kerem Tezic wrote: Aslinda kimseye de ne dedim ne yaptim diye hesap verecek halim de yok, buralara gelip yazmayi da dogru bulmuyorum. Insan en iyi kendini bilir ve aciklama yapacagi tek yer de kendi vicdani hemen her konuda. Hatta bos zamanlarimda okudukca insanlarla tartismanin bile yanlis olduguna ve bosa gecen zaman olduguna kanaat getirdim.
Bosa gecen zaman oldugun kanat getirmemen gerekir sevgili Kerem cunku seni az cok yazilarindan taniyanlar ne kadar net ve durust yazdiklarinin farkindadirlar (herhalde). Ha yazdiklarin rahatsiz edici olabilir o baska, mesela ben bit beyinli olarak niteledigin kitle tabirinden rahatsiz oldum. Ama sebebi, bu nitelemenin aci bir sekilde dogru olmasi.
Istanbul'da yasayanlar. Kaciniz taksiye bindiginizde arabeske, pis koltuklara, les gibi kokan taksicilere muhatap kalmiyorsunuz ve mesela kisa mesafe gitmek zorunda kaldiginizda adamlardan neredeyse sopa yemiyorsunuz?
Kaciniz yilbasi aksami Istiklal caddesine kiz arkadasiniz ile gidebilirsiniz?
Yilbasini birakin, aksam 22.00'den sonra Istiklal caddesinden ana yola cikip taksi cagirmak isterken bir tinerci tarafindan sislenmeyeceginizin garantisi var mi? Peki bu tinerci 24 sabikanin uzerine tutuksuz yargilanirken ve sokaklarda gezerken, adami kasa diye iceri atip sonra cenazesini Belediye'ye kaldirtan bir sistem sizce bit beyinli degil midir?
Bence Kerem az bile yazmis.
Bana aci gelen, saf koy kulturunden cikip bozulan ve bir tehdit gibi sehir yasamina coken lumpen kulturun -ne koylu gibi saf, ne sehirli gibi kuralli- Turkiye'yi 1980'den bu yana adim adim ele gecirmesidir.
Mehmet Ali Erbillerin, Ayse Armanlarin, Hincallarin, Seda Sayanlarin, Muslum babalarin kulturudur bu. Her duzeyde de kucumsenmelidir, kusura bakilmaya.
Rontgencilik programlarina milyonlarca basvuru yapan, sabah evlilik programlarini belgesel gibi seyreden, otoyol kenarinda piknik yapan ve arkasinda pisligin daniskasini birakanlara neden ben saygiyla bakayim ki?
Kerem doganın, yesilin katletildiginden bahsetmis; Karadeniz gibi bakir bir seridi otoyol soytariligi ile katlettiler; Sumela manastirini Bodrum evlerine cevirdiler. Istanbul'da tarihi, ozgun Okmeydanini tarif eden tarihi nisantasi nerede bulundu biliyor musunuz? Izinsiz, iskansiz insa edilen bir gecekondunun bahcesinde. Gecekondunun sahibi gazetede bir de arsiz arsiz, bu tas yuzunden kapidan eve giremedigini soyluyordu.
Evet burada, bir cuval nohuta oyunu satan adamlar var. Bunu ihtiyac icin falan da yapmiyor, kisiliksiz oldugu icin yapiyor (kimin icin yaptiginin onemi de yok ve bana gore Turkiye'de solcusu da sagcisi da din faktorune oynamayi iyi bilir, biri fethullah gulen'e oynarken oburu alevi cemaatine oynar).
Turkiye'ye son 20 yildir dayatilan tek bir recete var: Zengin ol, tuket, bunun icin her yol mesrudur.
Polat Alemdar'in halk kahramani oldugu bir toplumun fertleri icin neden bit beyinli tanimlamasi yapilamayacakmis ben anlayamadim? Zaten bu ulkede demokratlik adina herkese (mesela Ataturk'e, Cumhuriyet'e) atis serbest.
Ama lumpenlere ve lumpen kulturune laf soylemek yasak. Alinmasinlar yavrular.