Ersun Yanal'in Serhat Ulueren ile programindan baslayip bugun FB'nin BJK galibiyetine (ya da sampiyonluga miydi?) futbolcu basina $100,000 prim verecegi aciklanmis denince bu konuda fikir almak istedim.
Spor kamuoyumuzda genel kani tesvik priminin gayri ahlaki oldugu, futbolda olmamasi gerektigi fikri hakim. Arada Cavcav, gecenlerde bir BJKli yonetici gibi biri cikip tesvik primi "normaldir" (yani yanlis degildir) denince tu kaka oluyorlar.
Bu kisilere tesvik priminin nesi yanlis denince, derhal bir suru arguman siraliyorlar, efendim futbolculari agresif ayaprmis, butun enerjilerini tek maca yoneltirlermis, sakatlanma riskleri, rakibi sakatlama riskleri artarmis vs. Butun bu argumanlara bakiyorum, dogrulugunu falan da bos verdim, ama hepsini dogru varsaysaniz da, hepsi ayni derecede takimlarin kendi oyuncularina prim vermesinde de gecerli (insanlarin para A takimindan gelirse agresiflesirim ama bizim klupten gelirse sadece hirslanir agresiflesmem diye dusunmedigi gibi bir varsayimim var).
Simdi GS yarin kazanmasi icin BJKli oyunculara $100,000 dolar verse (tabii bu faraziye, BJK'in kendi sebebi var oynamak icin, GS'da bu kadar para yok, olsa da bu yonetim bu parayi Istanbul icinde salimen bir yerden bir yere goturemeyecek kadar beceriksiz falan gibi sebeplerden imkansiz oldugunun farkindayim, faraziye iste), BJKli oyuncular agresiflesiyor vs. ama butun bunlar parayi Aziz Yildirim FBli oyunculara verince bu negatif etkiler FBli oyuncular gorulmuyor mu?
Ezcumle sorum su: tesvik priminde elestirilip de bir takimin kendi oyuncusuna prim verdiginde gecerli olmayan faktor nedir birini yanlis digerini dogru yapan?
Sorumu sorarken Ingiltere'de tesvik ya da kendi takimindan her cesit primin yasak oldugunu (boyle biliyorum 100% emin olmamakla) hatirlatayim. Yani oyuncunun kazanci kontrati ile belli, ayrica kimse mac kazanmaya, gole, sampiyonluga vs. para alamiyor benim bildigim.
Selamlar,
Ali
Tesvik Primi Meselesi
Moderator: Staff
-
Sevgili Ali:
Harika bir noktaya deginmissin. Bence tesvik primini onlemede sebep, finansal gucu kuvvetli olanin maclarin sonuclarini istedigi gibi yonlendirmesine ekstra motivasyon yaratmasina izin verilmemesi.
Takimin kendi oyuncusuna verdigi tesvik primi ile baska takima verdigi tesvik primi arasinda cok buyuk fark yok. Bonuslari ve primleri oyuncunun kontratina yazacaksin. Onun disina da cikilmayacak. Belki kontrattaki paranin maksimum %5'i dagitilabilir. Son anda verilen surpriz tesvik primi karsi takimin motivasyonunu da bozabilir. Biz niye almiyoruz diye.
Sike ile tesvik primi cok farkli. Sike kesinlikle gayri ahlaki. Ama tesvik primi, ya tam serbest birakacaksin, ya da tamamen ve herkese yasaklayacaksin. Sonucta tesvik primi bir anlamda bagis gibi. Amerika'da baskan adaylarinin sirketlerden para yardimi alabilmesi ama Avrupa ulkelerinde kesinlikle yasak olmasi gibi.
Harika bir noktaya deginmissin. Bence tesvik primini onlemede sebep, finansal gucu kuvvetli olanin maclarin sonuclarini istedigi gibi yonlendirmesine ekstra motivasyon yaratmasina izin verilmemesi.
Takimin kendi oyuncusuna verdigi tesvik primi ile baska takima verdigi tesvik primi arasinda cok buyuk fark yok. Bonuslari ve primleri oyuncunun kontratina yazacaksin. Onun disina da cikilmayacak. Belki kontrattaki paranin maksimum %5'i dagitilabilir. Son anda verilen surpriz tesvik primi karsi takimin motivasyonunu da bozabilir. Biz niye almiyoruz diye.
Sike ile tesvik primi cok farkli. Sike kesinlikle gayri ahlaki. Ama tesvik primi, ya tam serbest birakacaksin, ya da tamamen ve herkese yasaklayacaksin. Sonucta tesvik primi bir anlamda bagis gibi. Amerika'da baskan adaylarinin sirketlerden para yardimi alabilmesi ama Avrupa ulkelerinde kesinlikle yasak olmasi gibi.
-
bir de tesvik priminin olaganlasmasi, psikolojik olarak tesvik primi alan takimlarda bir beklenti olusturur. soyle ki, bjk ve gs iki hafta arayla ayni takimlarla oynuyorlar. bunlar sampiyonluk-sampiyonlar ligi icin yarisan takimlar. bjk antalyayla oynarken gs antalya'ya tesvik primi versin. antalya da canini disine takip bjk'i celmelesin. iki hafta sonra antalya gs ile oynayacagi zaman, dogal olarak bjk'den kendilerine tesvik primi vermelerini bekleyeceklerdir. eger bjk vermezse, bu antalyaspor kulubunde ters bile tepebilir, antalya gs'a karsi cok daha umursamaz bir tavir icinde oynayabilir.