CL Mac #4 PSV -Galatasaray 2-0

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Ozan Ersoy wrote: Lucescu'nun eline su anki GS'in kadrosundan kotu kadrolar da gecti. Ama ne yapti etti puan cikarmayi becerdi.

Resultante importante.

Ozan Ersoy
Bu sene 4. macin sonunda $L cikarabildigi puan 2 ama. Ve bu da Shahtar da ucuncu senesi. Bulundugu grubun zorlugu da GS'kinden ne eksik ne de fazla. O zaman GS bugun ba$inda olsa daha iyi bir sonuc cikarirdi demek myth olmuyor mu?. Yoksa Shahtar daki oyuncular GS'dakilerden de mi kotu Ozan. Valanciya onunde 1-0 ve 2-1 one gecmi$ken evinde maci 2-2 bitirdi gecen sali. Olimpiyakos ile evinde oynadigi macta 1-0 ve 2-1 maglup duruma du$mu$ken 2-2 pacayi zar zor kurtararak bu puanlari yapmi$ vaziyette. Gecmi$teki karnesini gosterdin ama benim dedigim gibi halep ordaysa ar$inda burda. Lucescu'da oldukca kotu bir $L deneyimi gecirmekte bu sene. Ya$lanmi$ olabilir elbette.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ozan Ersoy

Post by Ozan Ersoy »

Cengiz Akgun wrote:
Ozan Ersoy wrote: Lucescu'nun eline su anki GS'in kadrosundan kotu kadrolar da gecti. Ama ne yapti etti puan cikarmayi becerdi.

Resultante importante.

Ozan Ersoy
Bu sene 4. macin sonunda $L cikarabildigi puan 2 ama. Ve bu da Shahtar ucuncu senesi. Bulundugu grubun zorlugu da GS'kinden ne eksik ne de fazla. O zaman GS bugun ba$inda olsa daha iyi bir sonuc cikarirdi demek myth olmuyor mu?. Yoksa Shahtar daki oyuncular GS'dakilerden de mi kotu Ozan. Valanciya onunde 1-0 ve 2-1 one gecmi$ken evinde maci 2-2 bitirdi gecen sali. Olimpiyakos ile evinde oynadigi macta 1-0 ve 2-1 maglup duruma du$mu$ken 2-2 pacayi zar zor kurtararak bu puanlari yapmi$ vaziyette. Gecmi$teki karnesini gosterdin ama benim dedigim gibi halep ordaysa ar$inda burda. Lucescu'da oldukca kotu bir $L deneyimi gecirmekte bu sene. Ya$lanmi$ olabilir elbette.
Cengiz abi istatistiki olarak bir sonuc cikarabilmen icin birden cok veriye bakman lazim. Ben sana 5-6 senelik bir data cikariyorum, hem de degisik takimlarla sen sadece bir noktadan bahsediyorsun. Daha da grup bitmedi. Cikamasa bile UEFA ya kalip oradan devam edebilir. Sene sonunda GS 5 puanda kalmis Shaktar yine 12-13 puan toplamis olsa ne diyeceksin?

Hemen "aha bak Lucescu da batiriyor" diye sonuc cikarmanin manasi var midir? Bu Turk kafasi. Ona bakarsan Alex Ferguson da GS'a elendi CL gruplarina bile kalamadi. Tu kaka deseler o zaman kovsalar, ManU diye bir sey olmazdi bugun.

Ayrica Shaktar'in durumunu bilmiyorum. Bu sene kilit adamlar sakatlanmis olabilir vs vs.

Tabii yaslanmis da olabilir. Ayrica benim Lucescu getirelim diye bir sey dedigim yok. Keske gelse ama adam Shaktar'dan 3,5 milyon Euro maas aliyor. GS boyle bir parayi veremez. 70'ine yaklasti artik emekli olacagim diyor. Yeniden gelip GS'in TR'nin eziyetini ne ceksin? O yuzden isimlere takilmayalim, GS'i maceralardan alacak, saglam futbol oynatacak adam bulalim diyorum.

Ha sizin TV basinda biraz keyfiniz kacabilir... Ama acikcasi benim umrumda degil o.

Ozan Ersoy
Ozan Ersoy

Post by Ozan Ersoy »

Kerem Tezic wrote:Kukunkuya yani Inönu stadinin etrafinda köfteci yapmayacagin Kukunku'ya verilen 2.7 milyon dolar. Almaguer'ler felipeler, Marekler, Petreler gelen giden su aklima hayalime gelmeyen onlarca isim vs...klubun icinde bahsedilen bosa ucan 60 milyon dolara yakin para.
Bak bir soru sorayim. Cansun'la devam edilseydi Canaydin yerine, Terim gelecek miydi gelmeyecek miydi?

Benim cevabim: gelecekti. Cunku bunlar daha sene bitmeden Tarabyalarda kamp kurmuslar, Terim'i devre arasinda getirmeye calismislardi. Sonra da "xtiri" cekmisti Terim bunlara, "viyk viyk" diye diye gittilerdi yuvalarina.

Ikinci bir soru sorayim... Cansun'la devam edildi diyelim. Terim de geldi. Terim geldiginde ilk basta istedigi Rui Costa, Nuno Gomes alinabilir miydi? Rui Costa'nin fiyati o zaman 40 milyon dolar. 40 milyona Milana Terim getirmisti Fiorentina'dan. Nuno Gomez ucuk bir paraya Benfica'ya gitti.

Benim cevabim. Alinamazdi. Cansun'a ne bankalar kredi verirdi, ne kendi boyle bir para toplayabilirdi.

Hadi aldi diyelim...

Ucuncu Soru.. Takima ilk maaslari odeyemedigi zaman, bizim topcular isyan eder miydi etmez miydi?

Ederdi. Bakiniz Jardel vakasi.

Dorduncu soru. Cansun geldi, Terim geldi, Rui Costa Nuno Gomez alinamadi. Terim Cayci Ahmet i yollayip, Almaguer'i scout etti mi etmedi mi? Felipe'yi Pinto'yu buldu mu bulmadi mi? Lukunku'yu Belcika'dan o istedi mi istemedi mi? Evet. Peki Cansun bu transferlere imza atacak miydi atmayacak miydi?

Atacakti. Cunku Terim'e hayir diyemecekti, sorumlugu ona atip alacakti bunlari yine.

Haaa.....

Yani?

Yani Lucescu bir kovulmasa bunlarin hic biri olmayacak GS'in tarihi bu kadar kotu yonde gitmeyecek. Sergen gitmeyecek, Romanya'dan ucuz ama ise yarayan bir iki oyuncu bize gelecek, Italya'dan Guinti gelecek. GS cok daha az paraya avrupa'da 12-13 puanlari, UEFA'dan CL'ye ayak basti paralarini kazanmaya devam edecek ve kasasindan da iddia edildigi gibi 60 milyon dolar cikmayacakti.

Bir hareket bir hamle, GS'i korkunc bir duruma getirdi. Benim o gunlerde "Foruma Hodri meydan" diye baslik atip, 19 madde halinde Lucescu'nun gonderilmesi Terim'in getirilmesi halinde GS'in basina gelecekleri yazmanin sebebleri bunlardi.

Cansun, Canaydin palavra. Bu is sportif bir is. Uretim sahada oluyor. Urunleri ve uretim mudurunu ona gore sececeksin.

En buyuk hata o yuzden Lucescu'nun gonderilmesidir.

Ozan Ersoy
Mehmet Cirak

Post by Mehmet Cirak »

Ozan, kurdugun mantik, soylediklerin dogru gibi ama bilemeyiz tabi, Lucescu kalsa ne olurdu, bu kadar kesin konusmaya da gerek yok. Ama seninle hemfikirim, Lucescu'nun gonderilmesi buyuk bir hatadir, adama da buyuk bir haksizliktir. Yalniz senin de soyledigin gibi Luce de oyle bulunmaz hint kumasi degil, ortalikta bir suru antrenor var Lucescu ayarinda, ama bizimkiler futbolcu secemedikleri gibi antrenor de secemezler merak etme. Zaten antrenor secmek aslinda futbolcu secmekten cok daha zor olsa gerek, futbolcu alirken yaptigimiz gibi VHS/DVD izleyerek de olmaz bu is, elinde bir tek adamla ilgili istatistik olabilir, onu da yorumlayabilmek icin futboldan anliyor olman lazim tabii ki. Bu da Kerem'in ve Ali Gursel'in vurguladigi nokta. Gelip, dolasip yonetimlerde kilitleniyoruz. Cansun mu Canaydin mi diye tartisacak duruma geldigimize gore vay halimize, zaten boku yemisiz.

Neyse, esasinda bu Luce Terim olayinda hemen hepimiz yanildik. Benim icimde Terim gelecek diye bir sevinc, heyecan vardi. Baska bir tarafim da sampiyon olan iyi antrenor gonderilmemeli diyordu. Ne yalan soyleyeyim, Terim heyecani ve sevdasi mantigimi yendi.
Mehmet Cirak

"Artificial intelligence is no match for natural stupidity."
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Ozan Ersoy wrote: Hemen "aha bak Lucescu da batiriyor" diye sonuc cikarmanin manasi var midir? Bu Turk kafasi. Ona bakarsan Alex Ferguson da GS'a elendi CL gruplarina bile kalamadi. Tu kaka deseler o zaman kovsalar, ManU diye bir sey olmazdi bugun.

Ayrica Shaktar'in durumunu bilmiyorum. Bu sene kilit adamlar sakatlanmis olabilir vs vs.

Tabii yaslanmis da olabilir. Ayrica benim Lucescu getirelim diye bir sey dedigim yok. Keske gelse ama adam Shaktar'dan 3,5 milyon Euro maas aliyor. GS boyle bir parayi veremez. 70'ine yaklasti artik emekli olacagim diyor. Yeniden gelip GS'in TR'nin eziyetini ne ceksin? O yuzden isimlere takilmayalim, GS'i maceralardan alacak, saglam futbol oynatacak adam bulalim diyorum.

Ha sizin TV basinda biraz keyfiniz kacabilir... Ama acikcasi benim umrumda degil o.

Ozan Ersoy
Benimde Lucescu kovulsun filan diye bir onerim olmadi. 4 macin sonucuna baktim. Lucescu olsaydi daha iyi sonuc alinirdi dediginde Lucescu'nun bu sene takimi ve kadrosu ile neler yapabildigini soyledim. Gerets'den daha iyi bir yerde degil. GS ba$inda olsaydi GS bu kadro ile PSV yenerdi lafina bu soylediklerim.

Benim goru$ume gore GS bugun $L ugradigi sonuclarin sorumlusu o Kemal Belgin'in dedigi gibi GS layik olamayan Gerets'in olmadigi yonunde. Hakan $ukur dendi oynatti. Hakan $ukursuz olsun dendi oyle de oynatti. Cihanla olmuyor dendi Cihansiz cikti. Topal iyi dendi Topal'li koydu topalladi. Aydin nerde yahu dendi Aydinla da cikti. Carrusca'yi hic gormedik iyi diyorlar dendi onu da surdu. Sabri'den iyi bek oluyor dendi bek oynatti. Sabri'den bek mi olur yahu onun yeri kanat dendi oyle de oynatti. Arda bek olarakta oynar dendi onu da denedi. Kabze'nin tur$usnu mu kuracak dendi onu da koydu takima. Deniyor elindeki molozdan bir $ey cikar mi diye. Cunku bir gun oynayan ertesi macta zirvaliyor. Asil istikrarsizlik burada.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Ali Gursel

Post by Ali Gursel »

Ozancigim,

Terim GS'da dort sene TDluk yapti, bir tane kotu transfer olmadan, demekki adam bir baskan klubun basinda olursa Terim zirva transfer yapamiyormus, konu cidden Cansun ile ne yapardi ne yapmazdi diye faraziye mi, yoksa dort sene gozumuzle gordugumuz gercek mi? Hani Terim'in kuzu gibi elinen adamlarla oynadigi zamani bilmesem oturup dusuneyim Cansun'la ne yapardi diye.

Ayrica Lucescu yollandi GS tarihinin en basarili hocasi terso olmus geri gelsin diye. Hagi niye yollandi, kim icin? Hagi yollanirken neden itiraz etmediniz, Lucescu icin ettiginiz gibi?

Ali
Tolga Girici

Post by Tolga Girici »

Ali Gursel wrote:Ozancigim,

Terim GS'da dort sene TDluk yapti, bir tane kotu transfer olmadan, demekki adam bir baskan klubun basinda olursa Terim zirva transfer yapamiyormus, konu cidden Cansun ile ne yapardi ne yapmazdi diye faraziye mi, yoksa dort sene gozumuzle gordugumuz gercek mi? Hani Terim'in kuzu gibi elinen adamlarla oynadigi zamani bilmesem oturup dusuneyim Cansun'la ne yapardi diye.

Ayrica Lucescu yollandi GS tarihinin en basarili hocasi terso olmus geri gelsin diye. Hagi niye yollandi, kim icin? Hagi yollanirken neden itiraz etmediniz, Lucescu icin ettiginiz gibi?

Ali
Hagi ile Lucescu arasinda buyuk fark var. Oncelikle kisilik olarak. Aslinda oynattiklari futbol epey benziyor. Ben Hagi'nin derbilerde oynattigi futbolu begeniyordum, zaten derbilerde basari saglandi. Besiktas macinda Hakan penalti kacirmasaydi belki sampiyon olurduk.

Ama Hagi deli. Cep telefonum kayboldu diye ortaligi birbirine katmasi, her maglubiyetten sonra basin toplantisinda sessiz kalip, galibiyetlerden sonra yonetime giydirmesi, Hakan Yakin gibi Isvicre milli takimina yukselmis bir adami 20 dakika bile oynatmamasi, Umit Karan'i kazanmak varken gondermesi gibi hareketleri yuzunden sinirleri bozdu. Bunlari da unutmadik hala.

Ama ben yine de Hagi'nin oynattigi futbolu Gerets'e tercih ederim. Su anda bile aldigimiz maglubiyetlerden sonra Hagi aklima gelir, Gerets gitse o geri gelse diye. Ama sonra da yukarida saydigim olaylar aklima geliyor.
Ismail Gezer

Post by Ismail Gezer »

Süpeeeer :D
6. hafta şampiyonluğu kaybetmiştik demek :)
Tolga Girici wrote: Besiktas macinda Hakan penalti kacirmasaydi belki sampiyon olurduk.
Tolga Girici

Post by Tolga Girici »

Ismail Gezer wrote:Süpeeeer :D
6. hafta şampiyonluğu kaybetmiştik demek :)
Tolga Girici wrote: Besiktas macinda Hakan penalti kacirmasaydi belki sampiyon olurduk.
Evet :) Ben derbi performansi acisindan soylemistim. Yoksa daha Kayseri maci falan var. Cep telefonu olayinin oldugu. Bir de onun ertesi hafta ASY'de Trabzon maglubiyeti var. Bir onceki hafta olan olaylardan dolayi inanilmaz bir tutukluk vardi takimda ve 0-2 yenildik.
Kenan Atak

Post by Kenan Atak »

Neyse gönullere su serpen aciklamayi baskan yapmis bence bu aciklamadan sonra tartismalar durulur:

' Fitbol takimiz carsamba gecesi, Hollanda'nin bas sehri Amsterdam'da, Avrupa'nin ve dunyanin sayili takimlarindan Ajax'a karsi esine benzerine raslanmamis bir mucadele ornegi vermis, 10 kisi oynamasina ragmen sahadan 2-1 maglup ayrilmistir. Fitbol bu, yenmek de var, yenilmekte. Rakibimiz Ajax'i ayaga kalkip alkisliyoruz ve hep beraber tum camia bu hafta oynanacak tarihi Caykur macina konsantre oluyoruz. Kafilemiz su an itibariyla Caykur Dedeman otele yerlesti, hava acik ve 12 derece, otel mudurune bizzat telefon edip kömur ikmali yaptirdim cocuklar usumesin diye. Allaha cok sukur bu maci da kazanack gucteyiz. Camiamiza ayrica cok guzel haberlerim var. Ocak'ta Aslantepe'nin temelini atiyoruz insallah, hayirlisi olsun masallah. Gun birlik ve beraberlik gunudur, gun dimdik olmak gunudur, fitbol takimizin arkasinda olun onlara destek verin. Yeni transferlerimiz kapida, bu Viara da olabilir Zidane da Gaillorda da (zaten her salladigimiz habere inanip davul zurna ile kutlayan bu kadar saf bir taraftarin esi benzeri dunyada yoktur bu yuzden GS'ta transfer bitmez). Hem a hem b hem c planlarimiz mevcut. Yasasin Galatasaray'.
-----------------------------------------------------------
Oh be bu aciklamadan sonra rahatladim. Zaten daha en az 6 sene daha buyuk baskana mahkumuz. Bu yuzden ben de Özhan abi Survival Guide hazirlayayim her nevi psikosomatik gastrit, seker, kalp, kepek, tik, uyuz, bagsur, ve daha bilimum hastaliga karsi. Yoksa taraftarin onemli bir bolumu helak olacak sinirden. Böylesi görulmedi cunku! Sizler de stad yapimi icin 'Building football arenas for dummies' diye bir kitapcik cikarip yonetime yollayin. Boylece cimbom.org olarak huzur icinde yorganlarimizin altina gireriz.
“You have power over your mind - not outside events. Realize this, and you will find strength.”
― Marcus Aurelius, Meditations
Murat Kara

Post by Murat Kara »

Ozan Ersoy wrote:Bundan 4 sene once de yanlizdim. Herkes Terim de Terim diye tutturmustu.
O zaman yanliz degildin Ozan. Ne yazik ki o zamanki yazilar silinmis. Sampiyon olmus takimin TD'si degismez diye aci biberli bir iki yazi yazmistim o zamanlar.

Yazilanlarin tumunu okuyamadim ve bazi seyleri tekrarlama tehlikesi var ama su kadarini soylemek gerekli bence:

Su anda Lucescu gelse de farketmez. Birincisi Lucescu butun dehasina ragmen koy kurnazi bir adam ve takima koy kurnazi oyuncular istiyor (Sergen gibi). Boyle bir takim kurarak Avrupa'da sampiyon olunamaz, sadece ceyrek finallere filan cikilir. Ha o da iyi derseniz o baska tabii ama bana uymaz.

Finaller oynayip, nesiller yetistirmek icin FT gibi ideal sahibi adamlar lazim ama bu FT'yi getirin demek degil. FT zamaninda belli bir dalgaya binerek isi goturdu (Hagi, Tafarel, vs). Mesela Del Bosque gelse simdi GS'ye cok basarili olabilir Derwal gibi, cunku GS bir kurum olarak digerlerine gore 'nispeten' prensipler uzerine kurulu (iste benim yukardaki sorunun cevabini kacirdim agzimdan). O nedenle sabir kavrami baska bir anlam tasiyor GS klubunde.

Gerets de prensip sahibi ve benim hosuma giden yani da bu. Bilgisi cok asikar ki yetersiz ve De Bosque ile kiyaslanamaz. Ama Lucescu ile kiyaslanabilir. Ondan fazlasi ise koy kurnazligi yapmayarak, samimi davranarak (cok beceremese de) alt yapiya yonelmesi, vs. Mesela baskiyi yedigi donemlerde 'almadiniz bana istegim adamlari, o zaman ben de ugrasamam dogrusu' deyip cekip gidebilirdi. Lucescu da boyle bir tavir gorduk mesela. BJK yonetimi ile arasinda ne gectiyse adam takimi birsen bire sabote ederek cekti gitti. BJK hala belini dogrultamadi. Gerets'in boyle bir sey yapma olasiligi neredeyse yok gibi.

Anliyorum elbette TD'yi futbol bilgisi icin aliyoruz ama bugunun TD'leri artik hem politikaci, hem basin yayin iliskiler muduru hem psikolog hem de anasinin dini olmak zorunda. Bunlari da goz onune almak lazim Gerets, Lucescu tartismasi yapilacaksa. Soyle bir karne yapayim ben mesela. Notlar 10 uzerinden:

Gerets:
Futbol bilgisi: 6
Futbolcu iliskisi: 8
Yonetim iliskisi: 7
Basin iliskisi: 9
Benimle iliskisi: 0

Luce:
Futbol bilgisi: 7
Futbolcu iliskisi: 7
Yonetim iliskisi: 6
Basin iliskisi: 6

FT:
Futbol bilgisi: 5
Futbolcu iliskisi: 9
Yonetim iliskisi: 4
Basin iliskisi: 7

Hagi:
Futbol bilgisi: 6
Futbolcu iliskisi: 4
Yonetim iliskisi: 4
Basin iliskisi: 2

Dewall (yasim ortaya cikacak simdi):
Futbol bilgisi: 9
Futbolcu iliskisi: 8
Yonetim iliskisi: 9
Basin iliskisi: 10

Agirlik tablosu olarak da 5 uzerinden soyle yapalim:

Futbol bilgisi: 5
Futbolcu iliskisi: 4
Yonetim iliskisi: 3
Basin iliskisi: 2

Buradan su puanlar cikiyor:

Gerets: 101
Lucescu: 93
FT: 87
Hagi: 62
Derwall: 124

Buradan neden Gerets ile Luce'nin tartisildigi anlasiliyor.

Bu karne TD'yi acikliyor sadece. Basari icin TD'nin disinda baska cok faktor de var tabii.
Ozan Ersoy

Post by Ozan Ersoy »

Murat Kara wrote:
Su anda Lucescu gelse de farketmez. Birincisi Lucescu butun dehasina ragmen koy kurnazi bir adam ve takima koy kurnazi oyuncular istiyor (Sergen gibi). Boyle bir takim kurarak Avrupa'da sampiyon olunamaz, sadece ceyrek finallere filan cikilir. Ha o da iyi derseniz o baska tabii ama bana uymaz.
Yazilanlari okuduktan sonra daha da acik oldu. Benim Lucescu olsaydi Avrupa sampiyonu olurduk gibi iddiam yok, hic bir zaman olmadi da. Lucescu'yla asla Avrupa sampiyonu olamazsiniz. Benim demek istedigim GS cok buyuk bir dar bogazda. Buradan cikana kadar ciddi bir kriz yonetimi yapilmasi gerekiyor, iyi butce hazirlayip, eldeki malzemeden maksimum cikarilmasi gerekiyor. Firtinali havada tam yol tornistan gidemezsiniz, bogazdan gecerken ani hareketler riskli manevralar yapamazsiniz. Isinizden olunca, her gun disarda en pahali lokantalarda yemek yiyemezsiniz. Bu da elbetteki gecici bir donem. Ne zamana kadar? Mali durum duzelene, buyuk projeler hayata gecirilene, alt yapi yeterli oyuncu cikarana kadar. Ondan sonra Lucescu'ya gerek yok tabii. Cunku amaciniza, eldeki takima, hedeflerinize uygun bir hoca degil.

Terim gelmesin dedigimde de bu mantik vardi. Cunku Terim'in riskli, atak futboluna uygun oyuncularimiz takimimiz yoktu. Terim'e de o zamanlar Rui Costa, Nuno Gomez, Hiero, Figo gibi adamlari alini Terim yine Avrupa sampiyonu olurdu. Bugun de Gerets'e 100 milyon dolarlik takim kurun, Gerets de CL'de gruplardan cikar, ceyrek, yari final oynar.

Ama nerde? Hayal dunyasi.
Ondan fazlasi ise koy kurnazligi yapmayarak, samimi davranarak (cok beceremese de) alt yapiya yonelmesi, vs. Mesela baskiyi yedigi donemlerde 'almadiniz bana istegim adamlari, o zaman ben de ugrasamam dogrusu' deyip cekip gidebilirdi. Lucescu da boyle bir tavir gorduk mesela. BJK yonetimi ile arasinda ne gectiyse adam takimi birsen bire sabote ederek cekti gitti. BJK hala belini dogrultamadi. Gerets'in boyle bir sey yapma olasiligi neredeyse yok gibi.
Yanlis. Bilinenleri aleni olarak saptirmak.

Dogrusu Lucescu Turkiye liginde en iyi futbolunu Besiktas'a ikinci senesinde oynatti. Ligin ortasinda 9 puan ondeydi ikinciden. Medyada bu is bitti artik, BJK alip goturur deniyordu. Ikinci devre olanlari ise hic kimse bilmiyor. Bir suru spekulasyon var. Bunlardan en onemlisi Bilgili, Engin ve digerlerinin mafyaya bulasmis olmasi ve takimi sabote etmis olmalari. Dogrusunu hic bir zaman bilemeyecegiz. Ama Lucescu hic bir zaman birakmadi, sonuna kadar sampiyonlugu kovaladi, birakansa bana kufur ediyorlar diyen Bilgili. Bundan sonra Shaktar'dan buyuk bir teklif aldi, Demiroren tutamadi Lucescu'yu.

Bu buyuk saptirmadan sonra geriye kalan degerlendirmeler, karneler falan havada kaliyor tabii...

Neyse bu konu artik baydi herhalde okuyanlari... Sanirim arkadaslar ne demek istedigimi anlamistir.

Ozan Ersoy
Murat Kara

Post by Murat Kara »

Ozan Ersoy wrote:
Bilinenleri aleni olarak saptirmak.

...

Ikinci devre olanlari ise hic kimse bilmiyor.

...

Bu buyuk saptirmadan sonra geriye kalan degerlendirmeler, karneler falan havada kaliyor tabii...
Dogru dersin. Bu bilinmeyen bilinenleri saptiranlardan gercekten hayir gelmez.

Bir takim 9 puan onde, bir onceki sene sampiyon olmus, herkes acik ara sampiyon olacagini dusunuyor yine. Sonra ikinci devreye cikmadan yonetimde acayip seyler oluyor, devre baslar baslamaz ilk macta bir araba kirmizi kart goruyor ve bir daha da ifla olmuyor.

Burada birilerinin sabote ettigi asikar. Cocuk mu kandiriyorlar? Yonetim hakemleri satin alarak kendi takimini mi sampiyonluktan etti, yoksa futbolcular yonetime kizip da mi sabote etti, yoksa yonetime kizan Luce mi sabote etti? Bunlardan en kolayinin hangisi olacagi ortada. Luce boyle birsey yapti mi yapmadi mi kesin olarak bilemeyiz ama cok yakin bir tahmin yapmak da mumkun. Bazen kanit filan olmadan da cikarim yapmak mumkun hatta gerekli. Yoksa dunyada boyle politika iceren hic bir seyi bilemezsin, arsivlere filan bakmadan. O da kayda gecmisse tabii.

Neyse konu bu degildi zaten.

Bu senin dedigin gibi 'saptirma' bile olsa karneler neden havada kaliyor anlamadim. Bir de neden saptiracak misim onu da anlamadim.

Bu anlayisi kit arkadasa yardim edersen sevinirim.
Can Baysan

Post by Can Baysan »

Murat Hocam, aşkolsun; futbol rakamlarla ölçülmez ki, sahada ölçülür.
101 puan verdiğin Gerets'in takımının hali meydanda. Geçen sezon da pek farklı değildi gerçi, yazdığım zaman millet bana "Hadi ordan" diyordu. Şampiyon olundu, herşey unutuldu.
Takke ne zaman düştü; tansiyon ve heyecan azalınca... Takım Avrupa'da ve ligde sefilleri oynuyor!

Herşey bir yana, Fatih Terim'in futbol bilgisi nasıl 5'lik oluyor anlayamadım. Puan terazinin ölçeği duygusal kriterlerinin etkisiyle şaşırmış olsa gerek. 4 yıllık dönemdeki futbolu, Türkiye'yi bırakın, Avrupa tarihinde sahaya döken takım sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Yanılıyor muyum?
Liseli vardı ya ah o liseli...
Murat Kara

Post by Murat Kara »

Can Baysan wrote:Murat Hocam, aşkolsun; futbol rakamlarla ölçülmez ki, sahada ölçülür.
101 puan verdiğin Gerets'in takımının hali meydanda. Geçen sezon da pek farklı değildi gerçi, yazdığım zaman millet bana "Hadi ordan" diyordu. Şampiyon olundu, herşey unutuldu.
Takke ne zaman düştü; tansiyon ve heyecan azalınca... Takım Avrupa'da ve ligde sefilleri oynuyor!

Herşey bir yana, Fatih Terim'in futbol bilgisi nasıl 5'lik oluyor anlayamadım. Puan terazinin ölçeği duygusal kriterlerinin etkisiyle şaşırmış olsa gerek. 4 yıllık dönemdeki futbolu, Türkiye'yi bırakın, Avrupa tarihinde sahaya döken takım sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Yanılıyor muyum?
Elbette rakamlar sonucu belirlemez ama olcum yapmakta kullanilabilir. Benim karneler ise hic bir bilimsel yonu olmayan rakamlarla yani sistematik bir sekilde teyid edilmemis gozlemlerle dolu. Amaci da ahkam kesmek degil, aksine bu TD'leri karsilastiracaksak bir yerden baslayabilmek. Belki buradaki oy verme yontemi ile bu karneler demokratik bir sekilde doldurulabilir, kimbilir :)

Boyle bakarsan bu rakamlarin benim sahsi gorusum oldugunu gorursun. Bir de FT tartismasi acmalayim simdi. (Yine de hayret ama kimse Hagi'yi neden yerlerde surunduruyorsun yaa, ne yapti adam sana dememis.)

Burada asil altini cizmek istedigim nokta futbol bilgisi Luce'nin Gerets'den fazla olsa bile baska faktorler nedeniyle 'iyi' TD taniminin fakli olabilecegi. Bu nedenle Gerets 6, Luce 7 futbol bilgisine sahipken, Gerets 101 Luce 93 puan alabilir. Kaldi ki TD basari icersindeki tek faktor de degil.

Ote yandan sadece rakamlara dayanilarak cikarim yapmak da dogru degil (emprisizm deniyor buna). Hadi sans faktorunu bir yana birakalim, insanlarin oynadigi bir oyunda hata faktorleri var. Hatayi kritik zamanda yapmakla, kritik olmayan zamanda yapma faktorleri var. Hatanin rakip tarafindan degerlendirilip degerlendirilememe faktorleri var. Bu faktorler uzerinde kafa yoran TD var, yormayan TD var. Al iste karneye girecek bir baslik daha. Mesela futbol bilgisi de kendi icinde strateji bilgisi, antreman bilgisi, rakibi okuma teknikleri bilgisi vs gibi basliklara ayrilabilir. Benzer karneler yonetim icin hazirlanabilir, taraftar icin hazirlanabilir :idea:

Bu sekilde yaklasmak durumunda olay bulaniklasmaz aksine netlesir.
Post Reply