Cengiz Akgun wrote:Demek bo$lugu daha dogrusu "blank" karakteri "%20" ile yapilacakmi$. Goruyordum da bu yuzde i4retini bir turlu cikaramami$tim ne i$e yaradigini. Gumrukcuoglu Eran'den de bunu ogrendim. Ha bir de c7 demek bizim ç oluyor. Ben boyle karakterleri kopya cekerek koyuyordum. Acaba S7 bizim bildigimiz Ş mi oluyor. Yolum uzun bu konuda biliyorum. Ama cok ayip ediyorlar bu software'ciler. Boyle temel $eyler ondan ona degi$memeli.
Boyle tam duzgunce cikmayan linkler buldugunuz zaman, Internet Explorer'in adres kismina yazip bir enter'larsaniz, IE, otomatikman adresi bu bosluklarin filan kodlamasiyle degistirip yardimci olabilir aslinda.
Bu "%" ile kullanilanlar, hexadecimal (16'lik sayi duzenindeki) HTML kodlama sistemi icinde karakter kodlari. Bu bosluk karakterindeki gibi, kodlamalarin bir kismi ASCII karakter setine dayaniyor (" " = 32 = 0x20), ama, ozel harfler filan zaten ASCII sinirlari icinde degil. Character-set'ler encoding'ler filan giriyor isin icine. Konuya ilgiliyim derseniz, iki adet link bu HTML icinde kodlamalarin nasil olacagina dair:
Hypertext Markup Language - 2.0 - The HTML Coded Character Set
Using national and special characters in HTML
"C7"nin hikmeti, yukardaki ilk linkten cikiyor. Bizim "Ç" harfimizin, bu karakter sistemlerindeki isimlendirilmesi: "Capital C, cedilla", orda goruldugu gibi kodu ondalik sistemde (decimal) 199. Hex olarak C7'ye denk geliyor ("ç" de 231, yani "%E7" imis). "Ş" maalesef bu 255'e kadar olan kodlama sisteminde yok. Onun icin 2. linkteki "
&#number; notation" denilen sistemi kullanip, (aralari bosluksuz) "& #350;" ve "& #351;" seklinde kodlamak gerekiyor.
Bu arada hepten futbolsuz, cimbomsuz bir yazi da olmasin, kayit icin, resmi site kopyalarini da gecmis olayim macin gollerinin:
22' İliç (1-0)
47' Hakan Şükür (2-0)
53' Okan (2-1)
64' Hakan Şükür (3-1)
70' Cihan (k.k) (3-2)
81' Santos (k.k) (4-2)
Hoscakalin,