Brezilya ligi 2005(Campeonato Brasileiro 2005)
Brezilya 1. liginde 22 takım var.Ligde şuanda 11. hafta maçları bugün ve yarın oynanacak. TV8 her pazar gecesi 1 maçı canlı yayınlıyor.Ayrıca uydyudan 1-2 maç daha seyretme imkanımız var. Haftada 3 maçı canlı seyretme imkanımız var.
Brezilya'da 2.lig de (Serie B) de 1. ligdeki gibi 22 takım var. Serie C de ise 64 takım var. Serie C de 4 takımlı 16 grup var. CL maçları gibi oynanıyor.
Brezilya liginde takımların kadroların verildiği bir siteyi malesef günlerce araştırmama rağmen bulamadım. Ben de üşenmedim tüm futbolcuların listesi excel de tek tek yazmaya başladım.Futbolcu listelerini çoğunlukla kulüplerin resmi sitelerinden bazen de taraftar sitelerinden elde ettim. Malesef birkaç futbol kulübünün resmi sitesinde futbolcu listeleri henüz yok.
Brezilya futbolunda avrupa ve arjantin liginden farklı olarak şunu söyleyebiliriz ki 1-2 takım dışında futbolcuların sabit forma numaraları yok. Bu hafta 5 numarayı giyen oyuncu gelecek hafta başka bir forma numarasıyla oynaıyor. Tıpkı bizdeki eski sistem gibi.Brezilya futbol federasyonu umarım buna bir çare bulur. Eğer benim gibi Tv globo veya Rede Record gibi 2 tane brezilya televizyonundan maçları seyrediyorsanız, futbolcuların kim olduğunu anlamanız için, muhakkak spikeri can kulağıyla dinlemeniz gerekiyor.
Brezilya liginden 3 takım Güney Amerika ampiyonlar ligi olan Libertorades kupasına katılabiliyor. Bu sene 3 takım sao palolo, a.paranense ve palmeiras'tı. Şu anda bu takımlardan 2 tanesi bu kupanın finalini oynuyor.
Takımların futbolcu kadrosu genelde 35-40 aralığında. Bizde TD'ler genelde kadroyu 24 kişiye düşürüler ki futbolcular rahat antreman yapabilsin diye. 40 futbolcuyla nasıl antreman yapıyorlarsa bizim kulüplerin öğrenmeleri lazım.
Benim hazırladığım nacizane brezilya 1. takımlarının tamamının futbolcu kadrosu aşağıdaki linkte verilmiş.(Sevgili özgür katkıların için çok teşekkürler)
http://members.cox.net/cimbom.org/BrazilPlayers.htm
Bu listeden görüleceği üzere futbolcuların doğum tarihleri, eski oynadığı kulüp ve futbolcunun geçmiş 10 hafta içerisinde hangi maçlarda oynadığı ve bu maçlarda aldığı puanlar görülmekte. Puanlar 100% doğru değil. Bu puanları brezilya tv'si TV Globo anket yaparak belirlemiş. Ben seyrettiğim maçlara bakarak puanlamanın çoğunlukla doğru olduğunu görerek tüm bu sitede verilen puanları yukarıdaki listeye işledim.
Bu listede o hafta içinde takımda en yüksek 1. ve 2. puanı alan adamları işaretledim.Böylece her takımın başarılı oyuncuları ortaya çıkıyor. Bunun yanında Brezilya U20 takımında oynayan ve geleceğin starları olarak görülen oyuncuların da ismi işaretli.
Brezilya liginde; ligin köklü takımları flamengo, vasco, palmeiras, cruzeriro, sao paolo takımları şuanda ligde hiç iyi durumda değiller.
Ligde 10. Hafta sonunda Ponte preta lider. Fluminense(Felipe'nin takımı) 2. sırada. 10 maçta Felipe cezasından dolayı hiç oynamamış.Fluminese takımında orta sahada oynayan Marcao en dikakt çeken isim. Kanatta oynayan Arouca ise genç olmasına rağmen ileriis için çok ümit veriyor.Tuta da takımın en golcü ismi.
Köklü takımlardan
Santos şuanda ligde 5. sırada .Bence şampiyonluğun en iddilalı ekiplerinden.Kadrosu çok iyi. Gevoanni, robinho, ricardinho solbek leo, santrafor deivid gibi kadrosunda A milli olmuş oyuncular var.
Diğer köklü ekip
Sao Paolo libertorades kupası maçlarından dolayı yedek kadrosuyla çıktığı için şuanda 15. sırada. Onlarında bu haftadan sonra yüksekeceği kesin.Kadrosunda sağbek cicinho, amoroso, grafite, rogerio ceni gibi klas adamlar var.Ayrıca yedek kadroda bulunan Sol kanat oyuncusu Hernanes ve sağ kanat oyuncusu Souza da iyi oyuncular.Santos ile beraber benim şampiyon adaylarımdan.
Palmeiras da ligde 13. sırada .Kadrosunda kaleci Marcos, orta sahada oynayan pedrinho ve Juninho gibi yıldız oyuncuları var.Geçen sene Fenerde oynayan Fabiano da bu sene Palmeiras'da oynuyor.
Ligin en pahalı trasferlerini yapan
Corinthias ise şuanda ligde 7. sıradalar. 4-5 maçını seyrettim. takım olamamışlar. Bu yüzden bu kadroya rağmen şampiyon olmaları bence çok zor. üstelik kadroyu 1-2 takviye ile daha güçlendirecekler. Enson arjantinden Mascherano'yu almak üzereler. Kadrolarında Arjantinli Tevez, Carlos Alberto, Roger,andErson gibi klas adamlar var. Ayrıca Bobo ve jo gibi forvette 2 genç oyuncuya sahipler. Corinthias takımında ortas sahada defensive middlefield olarak oynayan
Marcelo Mattos da iyi oyuncu.
Roger de bu takımda ofensive middlefield olarak oynuyor.
Cesar prates'in takımı
Botafogo ise lige çok iyi başlangıç yapmasına rağmen üst üste yenilgilerle aşağılara doğru iniyor.Takımda tek orta sahada oynayan Tulio'yu beğendim. Golcü oyuncuları ise Alex Alves..Cesar prates'in yedek kalınca problem çıkardığı söyleniyor.
Sae caetono takımında ise bizim eski oyuncular Marcio dos santos ile Fabio Pinto oynuyor.
Eski bjk'lı Zago( Antonio Carlos) şuanda
juventude, oynuyor. Juventude takımında eski Malatyasporlu Ze carlos 4 golle en golcü isim.
Amaral ise
A. mineiro takımında oynamaktadır.Bu takımda Trabzonspor'un listesinde yer alan fabio junior da var.Bu oyuncu genelde yedekten oyuna giriyor ve top ve gol kaçırmada üstüne yok.Eğer Trabzonspor alırsa çok büyük hata yapar. Bu oyuncudan 3-4 sene önce geleğin yıldızı diye bahsediliyordu.Bu takımda orta sahanın ortasında oyun kurucu olarak 10 maçın 5'inde oynayan Ramon'dan ise geleceğin yıldızı olarak bahsedilmekte.Benim izlediğim maçlarda fazla dikkatimi çekmemişti.
Ligin köklü ekiplerinden Vasco da gama ile Flamengo ise son birkaç senedir çok kötü günler geçiriyor.
Vasco da gama 40 yaşındaki Romario'dan hala ümit bekliyor. Flamengo ise tamamen vasat oyunculardan kuurlu bir takım. Bir tane yıldız oyuncusu yok. sadece orta sahada oynayan renato ile forvette 2 genç isim Obina ve Jean biraz iyi isimler.
Cruzeiro takımı ise 2 sene önce şampiyon olmuştu. O kadrodan Alex ve Nobre Fener'e, kaleci Gomes PSV'ye, defans oyuncusu Chris Lyon'a, sağ bek Maicon monaco'ya satıldı. 2 tane çok iyi oyucuları kaldı. Orta sahanın sağ kanadında oynayan Moldanodo ve forvetteki
Fred. Bu kadroyla onların şampiyonluk şansı da hiç yok.
Geçen sene Christian, Capone ve Fabio pinto'nun oynadığı
Gremio takımı şuanda 2. ligde oynuyor. Fabio Pinto sae caetona'ya geçti. Capone israil'de, Christian ise Japonya'ya transfer oldu. Gremio'nun 17 yaşındaki süper genci
Anderson ise birkaç gün önce Porto'ya transfer oldu.
Genç oyunculardan sağbek Rafael(rafinha)
Coritiba da oynuyor ve gelecğin Cafu'su. Coritiba'da orta sahada oynayan Jackson ve Forvette Alexandre dikkat çeken isimler.
International takımı ise bu ise ligde 3.sırada ve yükselişteler.Takımda 2 genç Rafael sobis ve Brezilya U20 takımın kalecisi Renan var. Ayrıca Eskiden marsilyada oynayan Fernandao uzun boyuyla takımın gollerinin atılmasında çok büyük katkı yapıyor.
Şuanda brezilya liginden bana bir 11 yapsanız derseniz aklıma gelen oyuncular
Rogerio Ceni(Marcos)
Rafael (coritiba) Fabao(sao paolo).....Lugano(sao paolo)...Leo(santos)
Gabriel(Fluminense) Anderson(corinthias)Gustavo Nery(corinthias))
Cicinho(s.paolo)Ramon(a.mineiro)Pedrinho(palmeiras)C.Albert(corinthias)
Maldonado(cruzeiro)ricardinho(santos) Roger(corinthias)evandro(a.paranense)
Tevez (corinthias) Robinho(santos)
Fred(Cruzeiro) Kahe(Ponte Preta)(Grafite(Sao paolo)
Brezilya da gol krallığında Marcinho(8 golü var). Robson(paysandu) 7 golü var. Marcinho denen adam gol atmasının dışında maçta pek katkısı olmayan birisi.11 numaralı formasıyla ankarasporlu wederson'a benziyor.
Tüm liste aşağıdaki linkte
http://www.gazetaesportiva.net/campeona ... heiros.php
Listeden de görüleceği üzere Corinthias'ın en golcü oyuncusu Tevez'in 3 golü var. Sao paolo takımın kalecisi Rogerio Ceni'nin de 3 golü var.