Celal Gürcüoglu wrote:
Simdi Ali soyle bir durum var. Macin bir yorumu vardir. Ben buraya ne gorduysem onu yazmaya geliyorum. Simdi Metalist macinda GS iyi oynadi ama yenildi. Bu yenilgi GS'in iyi oynadigi gercegini degistirmez ki. Hertha macinda daha da iyi oynadik ama yine cok bariz bir hata ile golu yiyebilirdik (ki Morgan bir topa bosa cikti, Servet cizgiden cikardi). Ama bu yine iyi oynadigimiz gercegini degistirmeyecekti. Tabii ki sonuc onemli ama ben sahsen gecen seneki Bordo'nun yardimi ile gecilen grubtan sonra hicbir yere kadar gidemeyecigimizi dusunuyordum (Ist'da ki Leverkusen macina kadar ama malesef yanilmisim). Ben bu senenin basinda UEFA'da final oynayabiliriz derken takimin kalitesine ve oyununa/sistemine bakarak diyordum. Hala diyorum. He belki sacma sapan bir mac olur ve finale cikamayiz ama bu takim belli ki iyi top oynuyor. Hatta bence UEFA kupasini aldigimiz zamandan daha iyi oynuyor. O zamanki takimdanda daha iyi belki. Ben GS'i seyredince simdiye kadar seyretmedigim ust duzey Avrupa takimlarinin oynadigi oyunu goruyorum macin tamamini bu sekilde oynamasada. Bu takimin Avrupa'da oyle dendigi gibi 3-5 yiyip asagiya oturacagini normal sartlarda sanmiyorum. Yani isin kisacasi sonuc ne olursa olsun gordugumu yazmaya gayret ediyorum. Yanlistir dogrudur ama sonuca gore degildir en azindan yazilarim.
Celal, futbol eninde sonunda bir yerde alinan sonuclara baglanmak zorunda. Alinan sonuclardan bagimsiz olan iyi futbol bilmiyorum ben, ozellikle uzun vadede performans yargilanirken. Mesela ben daha hayatimda bir sene bir ligi sekizinci bitirip, yahu adamlar ne guzel oynadi bu sezon harikalardi, sampiyonun oyunu halt etmis, bu sekizinci takim cok iyiydi diye bir sey duymadim.
Sonuctan bagimsiz iyi futbol nedir, tek maclik degil, uzun vadede bakildiginda? Harlem Globetroters harika basketbol gosterileri yapiyor, izleyenler hayran kaliyor ama uzun yillar once bir NBA takimiyla oynayip bir yarida 30 sayi fark yediler. Simdi Harlem iyi oynayan basketbol takimi mi?
Iyi futbol uzun vadede kupa getiren futboldur. Iyi futbolun uzun vadede olcusu goze hos gelme, cok paslasma ya da baska bir sey olamaz, tek olcusu sampiyonluklar, kupalar, Avrupa'da ileri turlara yukselmedir. Yoksa Metalist'e yenil, hadi senin dedigin gibi olsa Servet de Sanctis'in cikardigini kurtaramayip Hertha'ya yenil sonra turu geceme ya da ucuncu cik gruptan ertesi grupta elen, bana ne o takimin iyi oynamasindan, sene sonunda UEFA'nin en hos oynayip en erken elenen takim odulunu mu kazanacagiz?
Daha once de yazmistim, tekrarlayacagim, cunku bence olayi en guzel anlatan benzetme bu: Indiana Jones Arap pazarinda palali bir Arap'a rastlar, Arap palasini cikartir, havada isliklar caldirarak palayi maharetle sallar durur, pek goze hos gelen etkileyici bir gosteri yapar. Indiana Jones silahini cikartip Arap'i vurur ve yoluna devam eder. GS eger pala sallayan Arap durumunda kalacaksa ben iyi oyun falan almayayim. Yok palayla kafa koparacaklarsa eywallah.
O yuzden tekrar edeyim, futbolda uzun vadede sonuclardan bagimsiz iyi futbol kavramini anlayamiyorum ben, var mi boyle bir takim, bir sene cok iyi oynayip besinci onuncu olan?
Ali