Offside (ofsayt) olayinin aciklamali tanimi

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Cengiz Akgun
Moderator

Re: Offside (ofsayt) olayinin aciklamali tanimi

Post by Cengiz Akgun »

Mehmet Cirak wrote:
Cengiz Akgun wrote: Bunu Maraton'da 10 kere gostermeseler ulan acaba ben mi yanlis gordum diyecegim. Hatta boyle forvet oyuncusunu baraja sokarsan boyle seyler olur dedi durdu Kabzimal.
Pozisyonda Umit ayak koymaya calisiyor ama kontrolsuz bir bicimde top kaval kemiginden sekiyor. Bu da Umit'in sucu degil. ....
Yani ayak koyup vurmaya calisiyor ama kaval kemiginde sektiriyor. Bu da Umit'in kabizligi ve kabiliyestsiligi degil oyle mi? Bunu da yeni duydum. Vurmaya calis ama vurama kaval kemiginde seksin bunun adi da top Umit'in ayagina seke seke gidip carpti olsun. Bu cesit mantik yeni uretildi demek.
Cengiz Akgun

"Asrın, yeni bir umdesi var, hak kapanındır
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir paye kavuk sallamayınca
Kürsi-i liyakat pezevenk, puşt olanındır.”
N. Tevfik 1940.
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Ufuk Sezekkaplan wrote: Ben de şunu iddia ediyorum, Santcis topu gördü, kimse onun görüşüne engellemedi, topa da uzandı ama golü yedi. Yine ofsayt. Çünkü kuralda "involved in an active play" diyor. Kalecinin engellenmesinden bahsetmiyor, aktif oyuna dahil mi değil mi? Yani senin dediğinin aksine adamın orada ne yapıp yapmadığına bakılmaz, nerede olduğuna bakılır. Maçtaki pozisyonda da 2 oyuncu aktif sahada. Bu kadar.
...
Kabzimal offside dedi ya da demedi diye ben de offside diyor ya da demiyorum. Yukarda link vermisim. FIFA interactive olarak olayi acikliyor. Olaya once koca bir punta atarak soyle basliyor.
BEING IN AN OFFSIDE POSITION IS NOT REASON ENOUGH TO BE RULED OFFSIDE
Turckcesi. OFFSIDE DURUMUNDA OLMAK OFFSIDE KARARI VERILMESI ICIN YETERLI BIR SEBEB DEGILDIR.

Ali orda istedigi kadar yahu top ciktiginda adamlar offside diye dursun. Bunu bir kere anlamaniz lazim pasif aktife dalmadan once. Sonra da FIFA sitesi tanimlarini yapiyor Offside kararin cikmasi icin nelerin olmasi gerektigi hakkinda:
Once it has been established that a player is in an offside position, the second condition is evaluated in order to decide whether the player is involved in active play by
- interfering with play; or
- interfering with an opponent; or
- gaining an advantage by being in that position.
Turkcesi. Hucum oyuncusunun offside pozisyonunda olmasi belirlendiktan sonra offside dudugunun calinmasi icin ikinci sart aranir ki o da oyuncunun aktif oyunla ilgisi ile belirlenir. Bunun icinde sunlara bakilir:

- Oyuna karismasi var mi?
- Rakibinin oyununu bozuyor mu?
- Bulundugu pozisyondan dolayi bir avantaj kazaniyor mu?

Bunlari da havada birakmamis ve aciklamis FIFA.
What does interfering with active play mean?
The International Football Association Board defines interfering with play as playing or touching the ball when it has been passed or touched by a team-mate.
Turkcesi: Aktif oyuna karisma ne demek? Bunun cevabini IFAB "eger takim arkadasinin verdigi ya da vurdugu topla oynarsa ya da topa dokunursa oyuna katkisi vardir diyerek tanimlar". Zart zurt edilmeyecek kadar kadar basit bir tanim bu.

Tanim boyle ise Pazar gunu Eskisehirli oyuncularin oyuna katkisi var mi sorusu burada koskoca bir hayir ile cevaplanir. Cunku offside pozisyonunda olanlar topa ne vurdular ne de dokundular.

What does interfering with an opponent mean?
The International Football Association Board defines it as
- preventing an opponent from playing or being able to play the ball by obstructing the opponent’s line of vision or movements,
- or by making a gesture or movement which, in the opinion of the referee, deceives or distracts an opponent.
Turkcesi: Rakibinin oyununa karismasi (ya da bozmasi) ne demek? IFAB rakibinin durumunu bozmasini da soyle tanimlar. IFAB'a gore eger hucum eden tarafin offside durumunda olan oyuncusu
- rakibini topla oynamasina ya da oynayabilme durumunu gorus acisini kapatarak ya da rakibinin hareket etmesini engelleyerek onlerse
- veya vucut dili ya da sekli ile hakemin kanaatine gore rakibini sasirtir ya da dikkatini celerse

bu rakibinin oyununu bozmasi demektir.

Eskisehirli offside'daki oyuncular bu tanima giriyor mu? Gorus acisini kapadi diye bazilariniz iddia ediyor. Ben emin degilim. Maratonda kabzimal neyi gostermeye calisiyordu devamli? Inglizcede "Line of Sight (or Vision)" diye Turkcede gorus cizgisi denen bir olay vardir. Kabzimal bunu gosteriyordu. Kaleci top atilirken tabak gibi topu goruyor onu perdeleyen biri yok diyordu degil mi? Bunu ben de tartismasiz gordum. Ortada nedense baraj yarim kurulmus. Aradaki bosluktan frikigi atan adam da kaleciyi goruyor kaleci de topu ve fikigi atani goruyordu. Desanctis top vurulurken gormuyor diyen varsa yukardaki youtube'den vardigim klibe baksin. Ama Kaval Kemik Umit kaleye vurulan topa ayagini koyuyor ve kaleciyi kontripiyede birakiyor. Kaleciyi sasirtan Eskisehirliler mi yoksa Kaval Kemik Umit'in koydugu ayakla ters tarafa giden top mu? Iste Vehbinin kerrakesi burada.

Ben emin degilim ve o yuzden de Firat Aydinus verdigi karari benden daha iyi pozisyonda oldugu icin kabul ediyorum. Yardimci bayragi kaldirmis olabilir. Ama indiriyorda. Nitekim ucuncu golde offside'a kaldirmadi cunku geride idi goremedi. Orta hakem ben daha iyi gordum deme hakki var. Buna da kimsenin itirazi olamaz.

Simdi gelelim son kistasa.
What does gaining an advantage by being in that position mean?
The International Football Association Board defines it as
- playing a ball that rebounds off a post or the crossbar after having been in an offside position, or
- playing a ball that rebounds off an opponent after having been in an offside position.
Turkcesini verelim. Bulundugu offside durumundan kendine avantaj saglamasi ne demek? Offside pozisyonunda olan hucum oyuncusu kendine nasil avantaj saglarin tanimini IFAB soyle yapar.

- eger top gider yan ya da ust direkten doner ve offside pozisyonunda olan oyuncunun civarina duserse.

- top rakibine carpip ya da rakibinin vurdugu top sekerek offside olan oyuncunun onune duserse

Boyle bir durum var mi? Yok. Eger Umit'in kabizca kaval kemiginde sektirdigi top kaleye gitmeyip bu adamlarin onune dusse ya da Desanctis topu celebilse bu durum soz konusu olurdu ve offside calinirdi.

Bunlar olayin tanimi. Simdi yap bakayim bu cercevede savunmani nasil offside imis Eskisehirliler.
Last edited by Cengiz Akgun on Tue Oct 28, 2008 8:25 pm, edited 7 times in total.
Cengiz Akgun

N. Tevfik 1940.
Levent Guntay

Post by Levent Guntay »

Cengiz abi:

Kurallari cok guzel yorumlamissiniz. Fakat ben bir seyi anlamiyorum. Seyrettigim maclarda hep gordugum durum su olur. Ilerde bir oyuncu kabak gibi tek basina beklerken top atilir, oyuncu topa kosar hamle yapar topa paralel kosmaya baslar, daha topa dokunamadan yan hakem bayragi kaldirir orta hakem de ofsayt diye dudugu calar. Tek basina ileride kalmis bu oyuncu,

- interfering with play

kurallarinin hicbirine uymuyor. cunku daha topa dokunmamis, herhangi bir rakibi engellmiyor, ve sekip onune dusen bir top da sozkonusu degil. Peki niye ofsayt caliniyor? Bilemiyorum, belki de olaylar cok hizli oldugu icin bize oyle geliyor. Belki de hakemler gercekten oyuncu topa dokundugu anda caliyorlardir ofsayti.
Ali Gursel

Post by Ali Gursel »

Cengizcigim,

De Sanctis topa sut vurulurken ve hemen ardindan (top Umit'e carpmadan falan cok once) once hafifce sagina sonra tekrar soluna gidiyor. Bir kaleci bunu ya topu goremedigi ve de gormek istedigi icin yapar, ya da onundeki uc rakip adamdan hangisine dogru top geliyor, karar degistirip ona gore pozisyon almaya calismaktan, ikisi de dogrudan ofsayt karari gerektirir.

Bir de eger alti pas onunde kabak gibi acik duran ve top onlarin yonune vurulmus oyuncular kaleciyi distract etmiyorsa kalecinin ya ama ya da adinin Yasar olmasi falan lazim, daha nasil distract etsin kaleciyi adam Cengiz, dayak mi atmasi lazim kaleciye distract etmesi icin? Tac cizgisi kenarindaki adam kaleciyi distract etmez, kalecinin 5 metre onunde tam cepheden bakan adam eder, eger bunlardan uc tane varsa kaleci distract olmuyor argumani yapmak icin futbolu Mars'tan falan izliyor olmak lazim, daha ne distract olsun kaleci yahu, butun defans cikmis, onunde uc Eskiseirli ve top o yone dogru vuruluyor, sence de Sanctis ne dusundu, bosver, bunlar pasif, sen keyfine bak, distract olmaya degmez falan diye mi, yoksa gozleri acik bu adamlara mi bakiyordu, taki top yon degistirip kalesine dogru gelene kadar?

Hakem takdiri tac cizgisi ile tam cephenin arasindaki durumlarda olur. Burada durum arada filan degildi, takdirlik bir sey de yok, kalecinin karsisinda Eskisehir takiminin ucte biri ofsaytta yahu.

Hayir su pozisyonu izleyip bana Allahini seviyorsan bu uc oyuncu bizim kalecinin dikkatini cekmedi yazsana, neye dikkat ediyordu de Sanctis o sirada? Zaten o yuzden sut vurulurken ki yon degistirmeleri oldu, cunku o adamlar dikkatini celiyordu, cok acik gozukuyor bu pozisyon izlenince.

Ali
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Levent Guntay wrote:Cengiz abi:

Kurallari cok guzel yorumlamissiniz. Fakat ben bir seyi anlamiyorum. Seyrettigim maclarda hep gordugum durum su olur. Ilerde bir oyuncu kabak gibi tek basina beklerken top atilir, oyuncu topa kosar hamle yapar topa paralel kosmaya baslar, daha topa dokunamadan yan hakem bayragi kaldirir orta hakem de ofsayt diye dudugu calar. Tek basina ileride kalmis bu oyuncu,

- interfering with play

kurallarinin hicbirine uymuyor. cunku daha topa dokunmamis, herhangi bir rakibi engellmiyor, ve sekip onune dusen bir top da sozkonusu degil. Peki niye ofsayt caliniyor? Bilemiyorum, belki de olaylar cok hizli oldugu icin bize oyle geliyor. Belki de hakemler gercekten oyuncu topa dokundugu anda caliyorlardir ofsayti.
Valla Levent ben FIFA ne diyorsa burada yazdim. Belki de bu durumda topa hamle yaptigi itibaren oyuna girdi sayiyor hakemler. Iyi bir hakem olmak herkezin harci degil. Kabul edilecek nokta hakemin olayin yorumu ile karsi karsiya kalmasi. Iyi bir hakem olmak oyuncunun topa degmesini beklemesi lazim demekte istemiyorlardir. Herhalde topun hizina filan bakip hucum oyuncusunun o topu alacagini kabul ediyorlar ve adam degmeden dudugu ya da bayragi kaldiriyorlar. Boylece vakit gecirilmesi onleniyor belki.
Cengiz Akgun

N. Tevfik 1940.
Murat Biricik

Post by Murat Biricik »

Mehmet Cirak wrote:Kural aslinda cok basit, Umit'in vurup vurmamasinin hic onemi yok.

Offside pozisyonundaki oyunculara dogru top atildigi anda (onlara pas niyetiyle, ya da onlarin bulundugu noktaya dogru) bu oyuncularin oyunun icinde olup olmadigina bakilir. Kalecinin onunu kapamak, defans oyuncularini rahatsiz etmek, kendilerini savunmak zorunda birakmak, ya da defansin offside taktigi uygulamasina sebep vermek hep oyunun icinde olduklarini gosterir. Arkasinda rakip hucum oyuncusu olan defans oyuncusu farkli hareket edecektir, ya da adamin offside'da olup olmadigini dusunecektir, ya da onu offside'a dusurmek icin ileri cikacaktir, ya da emin olamayip savunma yapsam mi diye dusunecektir. Bunlarin hepsi o hucum oyuncusunu oyuna dahil eder. Geri kalan durumlar pasif diye adlandirilabilir. Kafayi biraz calistirip kuralin nereden/neden konuldugunu dusunen insan daha iyi ve kolay karar verecekir.

Topa da Umit'in vurmus olmasi hicbirseyi degistirmez. Mesela bazen orta saha oyuncusu offside durumundaki hucum oyuncusuna pas attiginda, bu top defans tarafindan kesilse bile offside calar hakem. Neden? Forvet topla oynamamistir bile oysa ki...

Erman kol boregine, pastirmaya devam etsin. Bir maratonu izleyin, bir de Cuma aksamlari yayinlanan Fox Soccer Report'da Bobby McMahon'i izleyin. Turk futboluna bu beyinsiz tv programlari kadar zarar veren yoktur.
Mehmet Cirak bununlada yetinmemis, BCC den harika goruntulu bir egitim modulu koymus.

Ustune Ozan nin su yorumunu da ekliyorum.

Ucuncusu tabii ki Youla pozisyonun icinde ve aktif, kalecinin gorus acisini falan ne karistiriyorsunuz? Top direk ustune geliyor. Daha nasil aktif olabilir birisi? Orada Youla olmasa belki Umit daha rahat vuracak veya hic vurmaya calismayacak, ustunden atlayacak topun De Sanctis de ona gelene kadar yavaslamis topu rahatca tutacak. Veya Umit orada olmasa Youla topu durduracak, duzeltecek, onune alacak ve golu atacak. Veya tek vurusla kaleye yollayacak? Eeee.. Bu nasil aktif degil? Top Umit'e carpti mi hakem de pacayi kurtardi.

Kafamda ben konuyu bitirmistim. Mehmet Cirak ve Ozan uzerine guzel bir cila cektiler. Elleri dert gormesin. :D
"Adnan Sezgin'in attığı her imzanın altına ben imzamı atarım. Bu mesleği en iyi bilen adam." ADNAN POLAT

"Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı."
Birol Önder

Post by Birol Önder »

Merhaba,

kurallar gayet acik. Ofsayta olan bir oyuncu, ofsayt pozisyonu bitinceye kadar oyuna aktif olarak katilamaz.
Topa dogru haraket edemez, rakip oyuncuyu rahatsiz edemez.

Hosca Kalin
Birol Önder
Mehmet Cirak

Post by Mehmet Cirak »

"distracts the opponent" diye kopyalamissin iste Cengiz Agabey.

Ali Gursel agabey de guzel bir soru sormus, oyle bak olaya: top havadan suzule suzule yavas bir bicimde kaleye dogru gelse, ama gene Umit kafayla dokunsa, ilerideki 3 oyuncu offside olacak. Her macta bu tip bir iki pozisyon olmuyor mu? Atak yapan takim hava topu atiyor, defans kesse bile offside'da oyuncu varsa hakem calmiyor mu?

Artik daha fazla tartismakta anlam gormuyorum, anlamamak ayri sey, anlamak istememek apayri.
Mehmet Cirak

"Artificial intelligence is no match for natural stupidity."
Cengiz Akgun
Moderator

Post by Cengiz Akgun »

Mehmet Cirak wrote:"distracts the opponent" diye kopyalamissin iste Cengiz Agabey.

Ali Gursel agabey de guzel bir soru sormus, oyle bak olaya: top havadan suzule suzule yavas bir bicimde kaleye dogru gelse, ama gene Umit kafayla dokunsa, ilerideki 3 oyuncu offside olacak. Her macta bu tip bir iki pozisyon olmuyor mu? Atak yapan takim hava topu atiyor, defans kesse bile offside'da oyuncu varsa hakem calmiyor mu?

Artik daha fazla tartismakta anlam gormuyorum, anlamamak ayri sey, anlamak istememek apayri.
Mehmet adamlarin nerde oldugunu orta hakem gormuyor demiyorsun herhalde? Zaten ben de soyledim. Kaval Kemik Umit (herhalde yanlis kalede oldugunu sanip rovesataya kalkacakti belki) o topa ayak koyup kaleye gitmesine sebep olmasa offside verecekti belki. Ozan'in dedigine gore Umit bu sacma vurusu Youla'nin hamlesi ile yapti. Evet hamle var ama ben emin degilim zamanlamasina. Sanki Umit ayak koyduktan sonra olmus gibi gordum. Ve o yuzden de offside degildir ya da offsidedir demiyorum. Bu adam da FIFA kokartli bir hakem. Pozisyona bu kadar yakin iken yan hakemin bayraginin kalkmasina ragmen israr ediyorsa (hani nasil deniliyordu supheye kredi vererek) Aydinus ne dediyse o diyerek kabul ettim. Eninde sonunda olay hakemin yorumuna kaliyor. Onemli degil artik. Gol olrak yazildi bir kere.

Iyi kotu en azindan offside nasil olurmus bir kere daha bilgilerimizi tazeledik.
Cengiz Akgun

N. Tevfik 1940.
Post Reply