Ozan Ersoy wrote:Alpay Dedeoglu wrote:
Bu arada cift on libero , 2 cakili stoper, milli bek, Roberto Carlos ve de milli kalecilerle nasil GS'den 11 gol fazla yiyorlar.? Yani 31 gol . MAc basina 1 gol demek.
Ah keske biz adam gibi kadro ve ozgur kuran bir dogru teknik heyetle oynayabilseydik.
Servet Semihi hirpalayacak, Alexide done done alan savunmasiyla tutacaklar, sansimiz olabilir.
Simdi baktim belli basli liglerin en tepesindeki sampiyon adaylarina. Ingiltere'de ManU 34 macta 18 gol yemis. Almanya'da BM 28 macta 16 gol yemis. Italya'da Inter 33 macta 21 gol yemis. Bir tek Ispanya'da 32 macta 30 gol yiyen Real Madrid var ama onlar da ligin en az gol yiyen takimi durumundalar.
Dedigin gibi bu takimda Carlos var, sag bek milli takim duzeyinde, kaleciler milli takimi kalecisi, stoperler duran top haricinde orta cizgiyi gecmiyorlar, takim 2 on libero oynuyor. Gol kurtarma rakamlarina bakarsaniz Volkan/Serdar ikilisinin Aykut/Orkun ikilisinden daha iyi oldugunu gorursunuz. Yani bu FB hem cok gol yiyor hem de cok gol pozisyonu veriyor demektir. Butun bunlar aslinda bir takim seylerin yanlis gittigini gosteriyor FB'de. Stoperler cok hatayla oynuyorlar ve agirlar. Araya, arkaya atilan toplarda sacmaliyorlar. Duran toplarda uyuyorlar. Bekler cok ileriye cikiyor ve savunmayi yanliz birakiyorlar.
"Iyi ofans mac kazandirir, iyi defans sampiyonluk kazandirir" diye bir kural vardir. GS'in savunmasi tek on libero, deneyimsiz kalecilerle, daha kotu beklerle oynamasina ragmen FB'den iyi performans gosterdi ligde sene boyunca.
FB macina Ali'nin yazdigi kadroyla cikalim FB'yi yenmemek icin hic bir sebep yok. 2 forvetle 13 poziyonda bir gol atabiliyoruz o da orta saha oyuncusu tarafindan. Bu durumda 2 forvet oynamanin hic bir gerekcesi yok. Bari Lincoln kaleye yakin oynasin da gol atma sansimiz artsin.
Ozan Ersoy
Ozan, dedim ya, birileri haber ucuramaz mi acaba
, sunu en azindan 60 dakika sabirla deneyelim, 60'a 0-0 dahi girsek stres bizim degil rakibin ustunde olur dese. Ikinci kupa macinda oldu bu, hem de su andaki FB psikolojisi o gunku FB'ye oranla cok daha kirilgan bir FB.
FB maci ile ilgili en onemli endisem iki striker, saldiralim derken gol yemek ya da yorulmak.
FB'nin defansif zaaflari hakkinda yazdiklarin bence de cok dogru. Kanatlarda cok iyi oyunculari olmakla beraber bu kalite hucumda belirgin, savunmada Gokhan henuz iyi bir kanat savunmacisi degil, Wederson hic degil. Ikisi de hucuma yonelik kanat oyunculari.
Ama daha da onemlisi FB kadrosundaki ciplak imparator Deivid: Alex'in defansif yonu soylendigi kadar zayif olmasa da zayif. Zaten klasik olacak ama Alex bir de iyi defans oynuyor olsa burada degil Manchester United'da, Milan'da olur.
Bunun ustune ilk 11inizde israrla Deivid gibi bir adam oynatinca problem basliyor. Deivid gibi bir adamdan kastim su: Deivid CL maclarinda cok daha gayretli nefis goller atan, terini sahada birakan bir oyuncu, ama Turkiye liginde, misal Ankaraspor diye bir takima karsi ya da Istanbul Buyuksehri Belediyespor diye bir takima karsi heyecanlanamiyor. Heyecanlanmayinca da hucumda var, ataga katilip gol atiyor falan ama defansif olarak ortada olmuyor.
Simdi sahada herkes bir mevkide oynamak zorunda. Deivid genelde sag kanatta gibi. Boyle olunca sag kanat defansif olarak acik veriyor. Ankara macinda takimdaki pembe fili saklamaya calisan Zico Deivid'i sol tarafa koydu, bu sefer de sol kanatlari mac boyunca aksadi durdu. Ilk 11e cikardigin adami saklayamiyorsun sonucta. Herkesin bir Alex/Lincoln/Delgado hakki var diyelim, ikincisi zorlamaya basliyor. GS'in cikisinda Arda'nin ustun hucum oyunu kadar kanadinda kosup defansa yardim etmesinin de rolu buyuk.
Ama Deivid'in bu sizofren performansinin bizim acimizdan bir dezavantaji var, Deivid bizim macta formasini islatarak oynayacaktir. Ayrica Zico'nun kafasina bir saksi dusup bu Maldonado dene adam yerine Selcuk'u oynatmaya karar verirse bizim isimiz daha da zorlasir.
Umarim 4-4-1-1 dusunulur. Ben sol acigi Arda 10 numarasi Lincoln olan bir takimin Karan birkac pozisyon uretecegini dusunuyorum, GS hep 1/13 ile oynamaz, yeter ki bir gol icin 13 pozisyona girmek zorunda olduguna kendi inanmasin.
FB'yi yenip sampiyon olabiliriz, ama FB'ye ucuz/kolay gol, goller imkani vermemek lazim. Alex'i iyi tut, cok fazla frikik, korner tipi top verme, illa ve illa sabirli ol, 0-0in senden cok rakibine sorun olacagini unutma mac ilerledikce vs.