Topic oksuz kalmis, eminim seyahat eden bir cok arkadas var biraz futboldan ve Aziz Yildirim'dan siyrilip yazsalar iyi olur
Yaklasik 2 aydir hem tatil hem is yaptik.Daha once Bahrain,Dubai hakkinda yazmistim.Urdun icinde yazmistim ama bu sefer tatil amacli gittim esimle beraber, farkliydi.
10 gun boyunca Urdun'u dolastik.Olu Deniz,Aqaba,Wadi Rum ve son zamanlarda cok popular olan Petra baslica konakladigimiz yerlerdi.
Amman'dan arabaya Olu Deniz uzerinden Aqaba'ya indik.
Olu Deniz: Dini kitaplarda Lut Golu olarak geciyor.Deniz seviyesinin 300 metre altinda bir yer.Bogucu bir havasi var, Olu Deniz'in karsi kiyisi Kudus ve Filistin Daglari.Isiklari gormek mumkun.Amman'dan 40 dakika uzaklikta.1-2 tane check point'dan geciyorsunuz.Bu check point meselesine deginecegim sonra.Burada genelde kuzey avrupa ulkelerinden turistleri gormek mumkun.Yas ortalamasi yuksek.Denizin icinde canli yok cunku oksijen yok.Bu nedenle denizin ustunde yatarak cok rahat kitap okunuyor!Onceki yillarda sadece iki tane Otel vardi simdi bu sayi artmis, bir kongre merkezi haline getirmek istiyorlar bu yuzden yatirim artmis.Dedigim gibi Istanbul'dan ulasmak rahat, 2 saat ucak yolculugundan sonra 40 dk arabayla ulasilabilir.
Aqaba: Olu Deniz'den sonra kiyi seridini takip edip 250 km sonra variyorsunuz.Tamamen yol Urdun-Israil sinirina teget gidiyor.Bu yuzden cokca check point var gene.Ulkeyi bildigim icin urkutucu gelmedi ama ilk kez gidenlerin urkmesi dogal.Nufus yogunlugu az Urdun'de.Bu yuzden col vari yerlerden geciyorsunuz ve bu sirada karsiniza bir barikat cikiyor ve maskeli 10 asker "Jevaz" soruyor.Pasaport yani.Turk pasaportunu gorunce de bu sefer sizinde arapca konusutugunuzu varsayip muhabette geciyorlar ama anlayinca bu seferde neden arapca bilmiyorsun,ogrenmen lazim diyorlar.Genelde gayet arkadasca davraniyorlar.Boyle 7-8 tane barikattan gectik 250 km icinde.
Aqaba serbest bolgelerden bir tanesi.Kizildeniz'in kuzey kiyisin.Bir tarafinda 10 km mesafede ELAT-Israil sayfiye sehri var.Onun biraz ilerisinde Taba Heights-Misir var, zaten arkasinda da Sharm El-Sheikh.Diger yaninda 20 km otede de Suudi Arabistan siniri var.
Aqaba'nin yatak kapasitesi yaklasik 1000 oysa ELAT 13,000.Israil kisminia baktiginizda ne sekilde gelismi oldugunu hemen goruyorsunuz.Aqaba benim cocuklugumun Antalyasi, Kusadasi kadar gelismis.Fakat su anda buyuk yatirimlar var ve emlak almis basini gitmis.Lubnan eski PM'i ve suikaste ugrayan Refik Hariri'nin sirketi buyuk kompleksler insa ediyor, milyar dolarlik yatirimlar.Bir proje de Israil-Urdun'un ortak kullanacagi Havaalani projesi.
Aqaba liman sehri, benim en sevmedigim yani denize girdiginizde veya otel odasindan muhteseme manzaraya baktiginiza 1-2 tane tanker gormeniz.Goz zevkini bozuyor, faka su anda bu limani koyun ucuna tasiyorlar ve bu ihaleye en yuksek fiyati veren Turk sirketleriymis.Dedikoduya gore nufusu kuvvetli diger Arap sirketleri ihalenin kendilerine kalmasi icin ugrasiyorlarmis.
Kizildeniz dalgiclarin favori mekanlarindan, su alti cok guzel.Deniz tertemiz ve isisi optimum.Havasi da cok guzel zaten, nemden rahatsiz olmuyorsun.
Sehir gelismemis oldugu icin otel disinda gidilecek guzel restoran yok.Turisti kaziklamak da yok.Uc asagi bes yukari fiyatlar birbirine uyuyor.5 yildizli bir otelin restoraninda iki kisi 50 usd veriyorsunuz ve mukellef bir sofra icin.
Bolca Lubnan yemegi yedik, keyifli oluyor.Nargile esliginde Arak ve mezeler, yaninda yumusak et iyi gidiyor.
Lubnan yemeginin iyisi cok guzel fakat kotusu delikanliyi bozar.Yeterince agir bir mutfak zaten, olmazsa olmaz mezeler.Tabouleh(bolca maydanozdan yapilan cok az domatesili yesil salata), Mutebel (bir cesit patlican ezme,bol zeytinyagli), Humus (nohut olmasa yanmis Lubnan mutfagi), Foul (gene nohuttan yapilan, ince dogranmis sogan ve havuc, Barbunyanin nohutlusu gibi diyeyim ve de sicak), Halloumi peyniri.
Etleri bize benziyor.Kabab Halabi (adanaya benzer), Kishkesh (domatesli kebab) ve sis kepablar.
Yaninda da Arak, fakat adamlar bu aragi bizim raki gibi icemiyorlar.Ufak surahi getirip icine suyu boca edip az arak koyuyorlar ve ordan servis ediyorlar.Tabii yurdum insani olarak mudahele ettik ve servisi kendimiz yaptik.Ne o oyle, anasonlu su mu icecegiz.
Bir iki guzel balik yedik ama ben soslu baliktan haz etmem.Ya tavaya koyacan ya da izgarada yapacan, yaninda kirmizi sogan veya guzel gobek salata.Baska sey istemez!
Hammour ve sultan ibrahim diye iki baliklari var meshur.Hammour bir boka benzemiyor sossuz ama lop lop eti var.Sultan Ibrahimin bizdeki karsiligi da Barbun familyasi herhalde.
Aqaba'dan sonra Wadi Rum'a gectik.Lawrence of Arabia'nin cekildigi col.Burasi koruma altinda ve orada dogan ve yasayan bedeviler isletiyor.O kadar yerlesmis yerlere gittik genede bu bedevilerin islettigi kadar iyi degildi.Bir guide size yardimci oluyor, arabasi ile ya onden ya da arabasina alip tum colde bir gunluk tur attirip sonra bedevi kamplarinda misafir ediyorlar.Bizim hanimi ikna edemedim kalmak icin ama kesin tekrar gidip bir gece kalacagim.Geceleri muhtesem bir gokyuzu oluyormus.
Wadi Rum muhtesemdi.Kizil dagciklar veya kaya diyelim, gunes rengini surekli degistiriyor.Dagcilarin da ugrak yeriymis, denilene gore 7-8 seviyesinde yerler varmis.
Bedevi rehberimiz cok sempatik idi.Guzel ingilizce konusuyordu.Allah devlete ve krala zeval vermesin diyordu surekli.Bize evler yaptilar, hastanalerde bedava bakiyorlar ve su veriyor diyor.Lawrence'in kandirmaya calistigi Asiret'ten geliyormus zaten Urdun'un en buyuk asiretiymis.Aqaba'da altin var diye Turklere karsi savastik bu Lawrence yuzunden ama sonra seyhimiz kandirmaca oldugunu anladi ama genede istedigini aldi diyordu.Dedim iyi halt ettiniz icimden.
Amerikali ogrenciler de vardi, Kahire'de okuyormus dallamalar.Dallama diyorum cunku hakikaten acinacak durumda bir cahillikleri var.Cocuk efendice resim cekti, nerden oldugumuzu sordu soyledilk, kibarlik olsun diye basima geleni bile bile sordum."Connecticut" dedi sonra "probably u dont know it is New York" dedi.Cevap verecektim, sonra dedim kime ne cevap vereceksin, guldum gectim.
Kalsaydik gece Mensef yiyecektik ne guzel ama gitmek isteyen olursa ben giderim arkadas gene.Colmus, tenteymis viz gelir.
Son duragimiz Petra idi.Dunyanin 4.harikasi secilmis.Kapadokya'ya cok benziyor.Nabathen people insaa etmis, Isa'dan once.Bir ovaya yayilmis, Ihlara vadisi gibi.Yalniz aradaki fark dar canyonlar arasindan gidiliyor yaklasik 2 km sonra ufak bir avluya aciliyor 2-3 donum kadar.Ve iste orada dunya harikasi secilen Al-Khazna yani Old Treasury dedikleri Hazine.Sumela manastiri konseptinde (tarihe meraklilar icin soylemler yerlerde ama baska kavramlar bulamadim valla) yapilmis.Buyuk bir kayanin icine oyulmus.Burayi gectikten sonra gene dar kanyonlardan baska alanlara giriyorsunuz ve antik tiyatrolar, mezarlar var.Deveyle,atla geziliebiliyor bazi yerleri.
Urdun degisik bir yer.Daha hesapli bir tatil alidiginizin karsiligina bakarsaniz.Degisik bir kultur sonucta ve tarihe de merakliysaniz, veya deniz merakliysaniz veya maceraya TR'ye cok yakin ve her zaman 3-4 gunlugune kacamak yapilacak bir yer.Erkekler icin rahat ama kadinlar icin daha zor bir yer.
Selamlar
Savas
2009 Uefa Kupasi Finali Fenerbahce Sukru Saracoglu'nda..