Ozan,Ozan Ersoy wrote:Burak ve Ahmet beylere tesekkur ederim degerli yorumlari icin.
Kisaca yorumlamak ve katilmadigim konulari vurgulamak gerekirse...
1) Sponsora karsiliginda stad geliri verilmesine karsiyim. Hele hele 15-20 sene gibi uzun vadelerde. Asagida da dedigim gibi GS'in stad yapma amaci seyircisine daha iyi bir statta mac izlettirmekten cok gelirini arttirmaktir. GS daha buyuk ve iyi stada gecip ayni gelirde kalamaz. Buyuk sacmalik olur, yine zararda olur GS.
2) Sponsora gelir verilecekse, stada veya tribunlere ismini vererek pazarlama firsati verilemez. TV'a reklam veren bir sirketin TV sirketinden yayin geliri payi isteme hakki olmadigi gibi, stada isim veren bir sirketin, stad gelirlerinden pay isteme hakki olamaz.
"Zaten biz stadimizin ASY olarak kalmasini istiyoruz derseniz" ki sizin gibi basta Hincal olarak buna karsi cikacaklar, bir suru gurultu yapacaklar olacaktir, o zaman GS buyuk bir potansiyelden yararlanmamis olacaktir.
3) Stad ismi ve tribun isimleri buyuk bir gayri menkuldur. Cok degerlidir. Bunlari orta vadede kiralayarak bakin ilelebet satarak degil, 10-20 sene kiralayarak buyuk bir gelir elde edebilir GS. Ondan sonra kulubun durumu iyiyse ASY ismine donus yapilir veya baska sponsor bulunur.
Stad ismi cok bariz bir pazarlama yolu. Sirketin ismi surekli TV'da, Avrupa maclarinda, web sitelerinde falan. Tribunler daha acik gozukmeyebilir ama bence onlar da buyuk bir firsat.
Yeni stadin tamami kapali ve numarali olacagi icin acik tribun, numarali tribun, kapali tribun diye ayrim olmayacaktir. Taraftarlar aralarinda lise yani, denize bakan taraf, hastaneye bakan tribun diye nitelendirmelerle konumlarini anlatacaklardir. Dusunsenize Avea tribunu, Koc tribunu, Samsung tribunu diye konustuklarini, biletlerde kocaman sirketin isminin oldugunu, kapilarda kocaman harflerle Vestel bilmem ne yazdigini.
Buyuk pazarlama potansiyeli.
4) Ahmet beyin projesinde katilmadigim/begenmedigim konu tabii ki sponsorsuz olmasi. 10 bin kisiden 12,000 dolar (her ne kadar uzun vadeye yayilsa da) toplamak, 50 bin kisiden biner dolar toplamaktan cok daha zordur. Kolay bile olsa, GS sponsorsuz buyuk potansiyellerden yararlanamamis olur ve yine zararda olur.
Ve uzun vade yerine tek kere de bu parayi toplamak cok daha faydalidir. CUNKU GS'in bu parayi faize yatirip, insaat sirketine parayi taksit taksit odeyene kadar isletme sansi da olur O yuzden taraftardan koltuk/tugla basina alinacak rakam ne kadar kucuk olursa bu projenin islemesi basarili olmasi kadar buyuk olasiliktir.
Ozan Ersoy
Devami yine gelecek....
Ben birkac birsey ekleyeyim, bir-iki de soru ve Ahmet'in projesi ile ilgili gorus:
1) Sponsora verilecek verilemeyecek seyler konusunda, bir kismi benim de katildigim, gorusler yazmissin, ve de genel fikrin bunun buyuk bir potansiyel oldugu yonunde. Simdi bu teorik olarak dogru olabilir, ama her malin fiyatini alicilarin olusturdugu pazar belirler.
GS'a sponsor olmak isteyen kim var, ve buna karsilik ne vermeye hazirlar? Buna cevap olmadan biz seninle burada oturup bunun ne kadar muthis bir deger oldugunu konusur dururuz, ama gunun sonunda sponsorlugun degeri ona odenen para kadardir, bizim teorik goruslerimiz degil. Bu konuda sayin Canaydin'in yonetiminin calismasi ve temaslari nedir bilmiyorum, ama korkum yaparlarsa bunu da gidip bu isi yapan firmalara birakmak yerine kendileri yapmaya kalkip ellerine yuzlerine bulastiracaklaridir.
Neyse, genel derdim, bir malin degeri pazarda getirdigi fiyat kadardir, biz ne kadar daha degerli oldugunu dusunsek de.
2) Bu sponsorluk degeri sabit bir rakam da degil. Sanirim GS sponsorlugunu 2000 ya da 2001 yilinda pazarlasa alacagi karsilik bugun alacagindan farkli olurdu. Bu konuda da sayin Suren ve Cansun yonetiminin beceriksizliklerine ve vizyonsuzluklarina ozellikle dikkat cekiyorum, sonra forumda Suren ya da Cansun dostu zannedilmeyeyim yine. GS UEFA sonrasinda cidden bir dunya markasi olma sansina sahipti, tabii ciddi pazarlama, finans, hukuki gibi desteklerle. Onun yerine ne oldugumuz ortada. Bu da o gunku yonetimlerin bence en afedilmeyecek ayibidir, gelenin gidenin hesabinin verilememsinden de ote.
Tabii sayin Canaydin da bu relatif degeri yerin dibine sokmaktan sorumlu. Avrupa'da duzenli olarak onemli klupler karsisinda mac kazanan ve Real Madrid ile ufaktan bir rekabet yasama cabalari icinde olan bir Orta Dogu ulkesi klubunun sponsorluk haklari ile, Tromso'ya elenen takimin sponsorluk haklari tabii ki bir olmaz, o yuzden madde 1)i tekrar hatirlatayim, su andaki pazarimiz ne, kim hangi haklara karsilik ne veriyor?
Onun disinda Ahmet beyin planindaki rakamlari bugunku GS icin ben de gercekci bulmuyorum. Yani su anda $12,000 verecek 10,000 kisi bulunur mu bilmiyorum. Ama 2002 yilinda daha gercekci miydi denirse, tabii ki evet derim.
Bir de bu konuda gercekcilik de bir derece isi yapanin becerisine bagli. Kollarinizi sivar, ise bas koyar, kapi asindirir, GS'in basarisinin tepesinde oldugu bir donemi secersiniz 10,000 degil de 7,800 kisi bulursunuz, bunun ustune acigi kapatmak icin kalantorlara birer tur daha atarsiniz, Ali Lukunku falan gibi sacma transferler yapmazsiniz, bir de bakmisiniz para orada.
Ama tabii butun bunlar is bilmek, is becermek ister, bizimkiler is becerisini maket yaptirarak, Ozan'in anlattigi halka acilma planlari, AIG ve Sahip Som ile gosterdiler. Bir de GS karti ve benzer kampanyalari deneyip ellerine yuzlerine bulastirarak. Tabii bu isler duzgun etud edilip yapilsa sonuclari farkli olabilirdi ama ne luzum var, imzaladigi anlasma hakkinda avukatinin verdigi tavsiyeleri dinlemeyen sonra da klubun burnundan fitil fitil getiren adamlardan ne beklenir?
Aklimdayken, bunu daha once foruma yazmistim, tekrar edeyim, ben 2000li yillarin basinda GS'in bize yurt disinda yasattigi sevinclerden duygulanip klube para vermek istemistim, kendi etim budum kadar. Birkac telefondan sonra ne bir banka hesap numarasi ne de konusabilecek insan bulamayip, biraz da dehset icinde vazgectim, o donemlerde (ve hala) GS klubunun nasil yonetildigini anlatmak icin yaziyorum bunu.
Ahmet beyin projesi yapilabilir (Sanirim Barcelona benzer bir sekilde yapti stadini), sponsor da eklenir, Ozan'in ki de yapilir. Ama dogru sartlarda ve zamanlama ile ve de dogru ekiple. GS'in su anda en buyuk problemlerinden biri Avrupa'daki icler acisi performansinin o zamanlamayi uzaklastirmasi ve de ekibinin birakin boyle bir projeyi yapmayi, GS'in CL maclarini su andaki ASY'de oynattiracak vizyonu dahi olmayisi.
Ali