Fenerbahce Kulubu mevcut iktidarla iliskiler ve sirtini yaslama konusunda Galatasaray'a gore cok daha koklu ve gecmisi olan bir kuluptur. Mehmet Senol'un alisamiyen/net'de yazdigi bir yazi var "Rekabet'in kokeni" basligiyla.
http://www.alisamiyen.net/index.php?mod ... &task=read
Fenerbahce'nin iktidar destegi taa Ittihat Terakki partisine kadar uzaniyor Fenerbahce'ye baskan olmus Doktor Nazim Ittihat Terakki'nin kurucularindan di (Kendisi daha sonra Ataturk'e suikast girisiminden idam edildi) . 30lu yillar ve 40li yillarda Fenerbahce baskanligi yapmis olan Sukru Saracoglu 1942-46 yillari arasinda basbakanlik yapmistir eszamanli olarak. Selahattin Duman'in yazdigi bir Fenerbahce Tarihi kitabi var (Kendisi Galatasarayli olsa bile oldukca objektif bir adamdir) Asagidaki linkte Sukru Saracoglu hakkinda bilgi bulabilirsiniz. Linkte kitaptan Sukru Saracoglu ile ilgili bir alinti da var.
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=sukru+saracoglu
Yine Mehmet Senol'un yazisinda Fenerbahce transferi icin askeri ucak kaldirtan eski orgeneral Muhsin Batur'dan bahsediliyor. Gunumuzde de Fenerbahce maclarini kacirmayan generaller, yonetimde bulunan emekli generaller var.
Bir de beni gulduren bir sey su "Galatasaray'in UEFA kupasi tesaduftur" ve "Biz planli programli calisiyoruz, tecrube kazaniyoruz" masallari. Aziz Yildirim bu isin o kadar kolay olmadigini gorunce bu dezenformasyon ve propagandaya basladi ve basinin da destegiyle en objektif Fenerbahce taraftarini bile inandirmis gozukuyor.
Galatasaray'in UEFA kadrosunun iskeletini olusturan futbolcularin cogunlugu zaten Fatih Terim basa gelmeden once Galatasaray'a gelmislerdi. Tugay, Bulent,Arif, Suat Mustafa Denizli zamanindan beri, Hakan,Okan Feldkamp zamanindan beri, Ergun, Hakan Unsal 1994ten beri
Galatasaray'daydi. Bunlarin yanina Emre ve F. Akyel gibi altyapidan yetisen yetenekler eklendi. Bu futbolcularin zaman icinde takimda birikmesi kesinlikle bir tesaduf degildir. Bu Galatasaray yonetiminin o futbolculara deger vermesinin, kotu oynadiklari zaman da hosgurulu olmasinin bir sonucudur. Bu futbolcular her zaman iyi oynamiyordu. Mesela Hakan Sukur haftalarca gol atamiyor, Hakan Unsal korkunc isabetsiz ortalar ve taca giden sutlar atiyor, Ergun kiz gibi gucsuz oynuyor, Bulent devamli ayagindan top kaciriyordu. Ama yonetim ve teknik ekip bu oyunculara guvendi takimda tuttu. Ayagi kirilan Okan'i da 2-3 sene sakat ve dusuk formda olsa bile takimda tuttu. Ayni donemde Fenerbahce her transfer doneminde sampiyon oluyor ve bir araba futbolcuyu getirip futbol hayatlarini bitiriyordu. Parreira doneminde cok iyi bir kadro ve sistem yakalanmisti. O kadro korunsa belki Fener de avrupada yukselirdi. Ama mesela bir Galatasaray macinda hata yapan Erol Bulut aforoz edildi diye hatirliyorum. Kendisi su anda Olimpiakos'ta oynuyor.
1995-96 sezonunda takimin durumu cok kotuydu ve bahsettigim oyuncularin hepsi takimdaydi. Ustelik takimda gruplasma oldugu soyleniyor ve bu oyuncularin gonderilmesi konusuluyordu. Ama hicbiri gonderilmedi. Hagi ve diger yabancilar zaman icinde transfer edildi. Takim zamanla kaynasti ve oturdu. 2000 senesinde alinabilecek butun kupalar alindi. Fatih terim takimin basinda kalsa ve oyuncularin paralari, primleri zamaninda odenebilseydi oyuncular arasinda ikilik cikmazdi, jardel gibi bir golcu dislanmazi ve belki Sampiyonlar Ligi kupasi da alinirdi, en azindan final oynanabilirdi. Tabi ki futbolda sans faktoru var ,ama "tesaduf" kelimesini ben ayip olarak yorumluyorum. Daha ne soyleyeyim bilmiyorum.
Fenerbahce 2002 yilinda buyuk bir adim atti. Umit milli 8 oyuncuyu satin aldi. Bir bakima GS'in 90li yillarda yarattigi futbolcu birikimini parasinin da gucuyle bir anda olusturdu. O futbolculara Aziz Yildirim iyi sahip cikiyor Daum'a ragmen. Simdi hepsinin uluslararasi tecrubesi de olustu. Yani Fenerbahce iyi yolda gidiyor. Yalniz Daum'un oynattigi oyun Galatasaray'in 2000'de oynadigi oyunun yanina bile yaklasamaz. Fenerbahce oyunun cogunu kendi sahasinda yan pas yaparak geciriyor ve anlik parlamalarda, duran toplarda topu yetenekli oyuncularla bulusturup gol buluyor. Bu oyunu kucumsemiyorum, ama karsi takim ilerde iyi pres yapan,
hizli ataga cikan bir takim oldugu zaman Fenerbahce pek bir sey yapamiyor, bu takimlardan da Avrupa'da cok var. Acikcasi ben Daum'un daha iyi bir futbol oynatabilecegine pek ihtimal vermiyorum. Hiddink gibi bir hoca dusunulebilir.