Mehmet Ulupinar wrote:Arkadaslar bilen birisi varsa yazsin buraya lutfen. Kimlerden olusur bu kurul, kimler girebilir? Kimdir bu adamlar? Neye gore karar verir, karar bozarlar?"
Tahkim Kurulu, 7 asil uyeden olusan (7 de yedek uyesi var), bir temyiz makami. Bu uyelerin 5'nin hukukcu, 2'sinin de spor uzerine ihtisas yapmis bilimadami olmasi gerekiyor.
Gorevi de "Federasyon ile kulüpler, federasyon ile hakemler, federasyon ile teknik direktör, antrenör ve idareciler, kulüpler ile oyuncular, kulüpler ile kulüpler arasında çıkacak ihtilâflar hakkında federasyon yönetim kurulunca verilecek kararlar ile disiplin veya ceza kurulu kararlarını ilgililerin itirazı üzerine incelemek ve KESIN KARARA baglamak".
Tabii tahkim kararlari kesin olduguna gore, Federasyon Yonetim Kuruluna ne gerek var o da ayri konu, cunku uygulamada her ceza Tahkime gidiyor ve bunun ust makami yok.
Kurula uyelerin secimi, Genclik Spor Genel Muduru'nun onerisi ile BAKAN tarafindan yapiliyor. E tabii, bakan da denge unusuru saglamak icin uyeleri 3 buyuklerin onerdigi adamlardan seciyor.
Tahkim Kurulunu sadece 1.ligde oynanan buyuk maclarda verilen cezalarin temyiz yeri gibi algilamak dogru olmaz, bildigim kadariyla is yuklerinin onemli bir bolumu 2. ve 3. liglerde oynanan ve ihtilafli vakalar.
Kurul ici dengeler acisindan bir ornek vereyim, 1997 yilinda hukuksal bir konu ile ilgili olarak Prof. Haluk Burcuoglu'nu burosunda ziyaret etmistik. Haluk hoca, hasta FB olmasi ile taninan bir adamdir (Oyle ki hocanin "103 golle sampiyon olan buyuk FB'nin vefakar taraftari (A), .... metre uzunlugunda bir bayrak yaptirmaya karar verir ve bunun icin bayrakci (B) ile anlasir" cumlesi ile baslayan Borclar Hukuku finali sinav sorusu uzun yillar Ist.Univ.Hukuk Fakultesinde efsane olmustur).
Hocanin burosunda bardaginin, kalemliginin, duvar suslerininin, duvar halisinin vb. hep sari lacivert oldugunu soylemeye gerek yok. Zaten ayni zamanda FB'nin hukukcusu ve kayitli kongre uyesi. Kendisi o donem tahkim kurulu uyesi oldugu icin, muhabbetimiz bir sure sonra Tahkim Kurulundaki isleyise gelmisti.
Hoca, kurulda o zamanlar bulunan Prof.Sait Guran'in da hasta BJK'li oldugunu ancak alinan kararlarin fevkalade adil oldugunu anlatmisti.
Inanan inanir ama ben tabii ikna olmadim. Verilen kararlarin tamaminin politik olduguna ve yukaridan (yani bunlari atayan Bakan'dan) dikte edildigine eminim.
Gokdeniz konusunda ise benim dusuncem cok farkli, ben Gokdeniz'in hic ceza almamasi gerektigini savunuyorum.
Soyle ki, sike olayinda Gokdeniz disinda takim icinde idareci, teknik adam ve oyuncu duzeyinde karisan bircok kisi var. Burada adil bir ceza verilecekse, Trabzonspor'un, Akcaabat Sebat'in, varsa Kayserispor'un da cani acitilmaliydi. Tipki Italya'da 1980'lerin basinda Paolo Rossi'nin futbol oynamaktan yasaklanmasi, Milan'in kume dusurulmesi gibi (Fransa'da da gectigimix yillarda Marsilya).
Siyasi nedenlerle bunlar hep halinin altina atildi, Gokdeniz'in bu halti isledigi bilindigi halde Ukrayna ve Arnavutluk milli maclarinda forma giymesine izin verildi, bu konuda Fatih Terim'in araya girdigi soylendi. Yani adam, birini oldurmus, bu biliniyor, ama adamla Devlet olarak bir isiniz var, 2 hafta onu iceri tikmayip isinizi gorduruyorsunuz, sonra yallah hapse. Ayrica, Federasyonun Gokdeniz'le anlastigi, 2.devrenin ilk macinda sahalara donecegi yonunde garanti verdigi, buna dayanarak Gokdeniz'in itiraflarda bulundugu soyleniyor.
Tum bunlari toplayip cikardiginizda, belki Senol Gunes'inden, Atay Aktug'una, Terim'inden, Bıcaksicisina herkes ve hepimiz sucluyuz.
Cokmus ve iflas etmis bir sistem bu, hicbir ahlaki temeli kalmamis...